Evenimentul Zilei > Social > Atenție, români! Virusul care îți curăță contul bancar cu un singur click
Atenție, români! Virusul care îți curăță contul bancar cu un singur click

Atenție, români! Virusul care îți curăță contul bancar cu un singur click

Chiar dacă suntem încă în plin sezon al sărbătorilor, infractorii nu au libere în această perioadă.

Mai ales cei cibernetici, care au inventat troianul Emotet, un virus ce se propagă cu viteză în mediul online. Hackerii știu că luna decembrie înseamnă urări virtuale, așa că au invetat acest virus, de fapt, un program malware, care se răspândește cu ajutorul email-urilor. Expuși sunt angajații corporațiilor, precum și persoanele în vârstă, notează publicația de specialitate Tom’s Guide, care însă atrage atenția că programul poate ataca și telefoanele și tabletele care rulează pe sisteme de operare Android și iOS. Doar Mac-urile sunt ferite de acest pericol, susțin informaticienii!

Dar cum funcționează virusul troian Emotet. La utilizator ajunge un e-mail care poate avea titlul „Petrecere de Crăciun”, „Petrecere de Crăciun săptămâna viitoare”, „Meniul petrecerii” sau „Programul de sărbători, oricum, ceva asemănător. Este vorba despre un banal document de tip Word, care pare inofensiv, însă are „împachetat” cu fundă noul troian Emotet.

„Am atașat meniul pentru petrecerea de Crăciun săptămâna viitoare. Dacă doriți să aduceți ceva, uitați-vă la listă și anunțați-mă. Nu uitați să vă aduceți donațiile pentru bradul de Crăciun. Detalii în atașament”. Cam astfel sună un email de acest fel, pare lipsit de pericol, așa că utilizatorii sunt tentați să deschidă documentul atașat. Moment în care programul cere dezactivarea modului protejat și activarea unor programe „macros”.

Printr-un simplu click, Emotet va cuceri calculatorul, răspândind virusul în tot sistemul. Din acel moment, troianul va putea face orice, de la a descărca mai multe programe tip malware până la furtul informațiilor confidențiale, cum ar fi parole sau numere de cont. Emotet poate obține acces și la contul bancar online, dar în mod cert primul lucru pe care-l va face va fi să se răspândească în toată lista de contacte din calculator, trimițându-le tuturor mai multe e-mailuri infectate.

Specialiștii vă sfătuiesc să folosiți cele mai bune programe software antivirus, mai ales că multe dintre ele chiar sunt gratuite.