Diferența între viață și moarte: Semnele COVID-19 la copii! Milioane de părinți, în alertă

Diferența între viață și moarte: Semnele COVID-19 la copii! Milioane de părinți, în alertă

Medicul Adrian Marinescu  a vorbit despre cum se manifestă Covid-19 la copii şi ce nu trebuie să facă părinţii în această situaţie.

Medicul Adrian Marinescu spune că cei mai mulți copii fac forme ușoare de COVID, dar că, în momentul în care apare respirația grea, părinții trebuie să sune la 112.

Copiii diagnosticați cu COVID-19, care nu sunt internați în spital pentru că au forme uşoare sau asimptomatice de boală, trebuie urmăriți cu atenție. Medicul Adrian Marinescu spune că în doar câteva zile există posibilitatea ca starea copilului să se schimbe.

La  ce trebuie să fie foarte atenţi părinţii

„Ei pot să nu fie asimptomatici, pot să fie presimptomatici, adică, atenţie, există un interval de urmărire, mai ales în prima săptămână, când există riscul să apară şi complicaţii. Ce contează foarte mult este dacă la un moment dat respiraţia începe să fie grea. În gripă, debutul este de obicei brusc şi insuficienţa respiratorie apare mult mai repede, aici lucrurile se întâmplă pas cu pas, şi trebuie să vedem dacă la un moment dat se întâmplă o lipsă de oxigen”, a atenţionat dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul „Matei Balş” din Capitală.

Avertisment important: Nu le dați copiilor antibiotice!

Un alt expert, doctorul Rafila, sfătuieşte părinţii, de asemenea, să sune  imediat la 112 dacă copilul rămâne fără aer, face febră sau are o stare generală proastă. Medicii de la spital vor decide rapid internarea şi schema de tratament, adaptată vârstei lui.  Iar cel mai impritant lucru este că părinții nu trebuie să le administreze copiilor antibiotice.

„Trebuie în mod evident să evităm tratamentul cu antibiotice, marea majoritate a infecţiilor respiratorii în cursul sezonului rece sunt infecţii virale, iar tratamentul antibiotic trebuie administrat numai în momentul în care este vorba despre o infecţie bacteriană”, a afirmat Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Alexandru Rafila a mai spus că lupta împotriva antibiorezistenţei are un cost financiar uriaş.

„În UE, în fiecare an, avem 700.000 de infecţii asociate asistenţei medicale, avem 35.000 de decese din cauza acestui lucru. (...) Trebuie să evităm infecţiile sistemice cu germeni multirezistenţi şi, în acest fel, costurile îngrijirilor de sănătate vor scădea şi vom evita ca aceşti germeni multirezistenţi să ajungă în mediul comunitar şi să devină cauza infecţiilor banale. Altfel, impactul pe sănătate publică va fi uriaş. În următorii 30 de ani, se estimează că, la nivel global, acest lucru va costa 90.000 de miliarde de euro, un cost care depăşeşte ceea ce se întâmplă în prezent cu infecţia cu noul coronavirus”, a adăugat Rafila, potrivit Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News