Atenție! Medicamentul ieftin administrat pacienților COVID-19 crește riscul de a dezvolta efecte secundare cu 58%

Atenție! Medicamentul ieftin administrat pacienților COVID-19 crește riscul de a dezvolta efecte secundare cu 58% Sursa foto: pixabay

Un nou avertisment a fost lansat de către oamenii de știință. Un medicament ieftin și foarte accesibil pe piață, propus de mai multe voci pentru tratarea împotriva bolii COVID-19, poate prezenta un risc ridicat de dezvoltare a unor efecte secundare grave, potrivit specialiștilor din Sănătate.

Medicamentul colchicină este utilizat pentru a trata sau preveni atacurile de gută, dar proprietățile sale antiinflamatorii au atras, de asemenea, atenția cercetătorilor în contextul bolii COVID-19. La începutul lunii octombrie, de exemplu, un raport publicat în revista medicală The Lancet a descris un studiu efectuat în 177 de spitale din Marea Britanie, în care pacienților internați cu COVID-19 li s-a administrat medicamentul în cauză.

Potrivit autorilor studiului, colchicina nu a fost asociată cu o reducere a mortalității la 28 de zile, a duratei de spitalizare sau a riscului de evoluție a bolii COVID-19 către ventilație sau deces. Aceste constatări sunt confirmate de un nou studiu publicat în RMD Open. Potrivit British Medical Journal, noul raport a compilat toate dovezile disponibile pentru a determina că tratamentul colchicină nu reduce riscul de deces la pacienții infectați cu virusul SARS-COV-2.

Ce este colchicina și cui i se administrează

Colchicina este utilizată pentru a trata guta, care apare atunci când se acumulează prea mult acid uric în sânge. Atunci când nivelurile de acid uric cresc, pot provoca acumularea de cristale dureroase de acid uric în jurul articulațiilor. Cristalele afectează de obicei articulațiile de la degetele mari de la picioare, genunchi sau glezne. Colchicina ajută la reducerea umflăturilor din jurul articulațiilor afectate și, potrivit NHS, poate fi folosită chiar și pentru a trata o afecțiune inflamatorie ereditară cunoscută sub numele de febră mediteraneană familială (FMF).

Dar medicamentul nu pare să aibă beneficii tangibile pentru pacienții cu boala COVID-19, sugerează cele mai recente date. Pentru a înțelege mai bine dacă medicamentul este eficient împotriva virusului, cercetătorii au scanat bazele de date medicale pentru a căuta date relevante legate de utilizarea colchicinei în tratamentele COVID, de la începutul pandemiei până în iulie 2021.

Cercetătorii au vrut să afle dacă medicamentul a contribuit la reducerea riscului de deces, a necesității de ventilație mecanică, a internării la terapie intensivă și a duratei de spitalizare. De asemenea, au fost în căutarea oricăror date care să indice efecte secundare. În vederea atingerii acestui obiectiv, ei au exclus studiile observaționale, studiile de laborator, studiile pe animale și studiile cu mai puțin de 10 participanți.

În cele din urmă, au analizat 69 de rapoarte și au inclus șase studii care au acoperit mai mult de 16.000 de pacienți care sufereau de forme COVID în diverse stadii.  Datele rezultate din cele șase studii nu au constatat nicio reducere semnificativă a riscului de deces. De asemenea, cinci studii nu au expus nicio reducere a necesității de ventilație, iar trei studii au constatat că nu a existat nicio reducere a riscului de a fi internat la terapie intensivă.

Crește cu 58% riscul de a dezvolta efecte secundare

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că pacienții cărora li s-a administrat colchicină au rate cu 58% mai mari de efecte secundare, riscul de diaree aproape dublându-se în comparație cu pacienții internați la terapie intensivă.

Ca parte a abordării lor, cercetătorii au aplicat așa-numitele Grades of Recommendation, Assessment, Development and Evaluation (GRADE) pentru a determina calitatea dovezilor pentru fiecare rezultat. Calitatea GRADE rezultată s-a dovedit a fi moderată pentru majoritatea rezultatelor. Cu toate acestea, cercetătorii au avertizat că rezultatele lor ar trebui să fie luate în considerare cu prudență.

„Constatările noastre privind colchicina trebuie interpretate cu prudență din cauza includerii studiilor clinice cu etichetă deschisă. Analiza rezultatelor privind eficacitatea și siguranța se bazează pe un număr mic de [studii controlate randomizate] în intervenții de control.

Colchicina nu reduce mortalitatea, nevoia de asistență ventilatorie, admiterea în unitatea de terapie intensivă sau durata șederii în spital în rândul pacienților cu COVID-19. Nu există niciun beneficiu suplimentar al adăugării colchicinei la îngrijirea de susținere în managementul pacienților cu COVID-19”, au transmis cercetătorii în studiul citat în British Medical Journal.

Ne puteți urmări și pe Google News