Evenimentul Zilei > Actualitate > Atenție la WhatsApp! Aplicația e folosită la preluarea controlului telefoanelor
Atenție la WhatsApp! Aplicația e folosită la preluarea controlului telefoanelor

Atenție la WhatsApp! Aplicația e folosită la preluarea controlului telefoanelor

Facebook a demarat o anchetă după ce mai mulţi oficiali de rang înalt din Statele Unite şi din ţări aliate acesteia au fost vizaţi de un atac cibernetic prin WhatsApp al cărui obiectiv era preluarea controlului telefoanelor personale.

Hackerii ar fi efectuat atacul cibernetic prin intermediul aplicaţiei WhatsApp şi ar fi vizat atât oficiali civili, cât şi militari, din cel puţin 20 de țări de pe cinci continente, printre care Emiratele Arabe Unite, Pakistan, India, Bahrain sau Mexic. Foarte posibil, însă, ca şi telefoanele altor utilizatori să fi fost afectte întrucât au apărut plângeri inclusiv din partea unor jurnalişti, avocaţi, dizidenţi sau academicieni.

Marţi, WhatsApp a dat în judecată compania israeliană NSO Group, care a dezvoltat un soft pentru spargerea aplicaţiei WhatsApp prin exploatarea unor vulnerablități din serverele WhatsApp. 

Compania israeliană NSO Group a negat, însă, că softul său ar fi fost folosit pentru accesarea telefoanelor oficialilor americani şi ale oficialilor din ţările aliate SUA. În schimb, a precizat că softul ei este folosit doar pentru prinderea teroriştilor şi a infractorilor.

Recent, tot WhatsApp a avut o vulberabilitate care oferea hackerilor acces la fişierele şi mesajele telefoanelor pe care era instalat. Ulterior, Facebook a rezolvat problema introducând un patch.