Atenţie la primele zile după vaccinare! Sfatul unui reputat epidemiolog român

Atenţie la primele zile după vaccinare! Sfatul unui reputat epidemiolog român

Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie (SRE), conf. dr. Emilian Popovici (Universitatea de Medicina şi Farmacie V. Babeş Timişoara), a dezvăluit duminică un aspect-cheie după vaccinarea împotriva Covid-19.

Atenţie la primele zile după vaccinare! Sfatul unui reputat epidemiolog român. Reputatul specialist consideră că românii nu ţin cont de această recomandare, iar asta dus la creşterea cazurilor noi de infectare cu Covid-19. Într-o intervenţie la Antena 3, conf. dr. Emilian Popovici a vorbit despre un interval foarte important după vaccinare.

Astfel, vicepreşedintele SRE a subliniat că indiferent că este vorba despre prima doză sau rapel, cei vaccinaţi împotriva Covid-19 trebuie să respecte foarte atent măsurile sanitare minimum 10 zile. Epidemiologul crede că mulţi dintre cei vaccinaţi nu au ţinut cont de această perioadă şi aşa s-a ajuns la scenariul roşu în multe zone din România.

Practic, specialistul a spus că dacă vaccinaţii împotriva Covid-19 fac o mare greşeală când consideră că imediat după vaccinare pot renunţa la distanţare, la purtarea măştii de protecţie şi la evitarea aglomeraţiilor. Iată ce a declarat vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Ne puteți urmări și pe Google News

„E foarte important ca autorităţile să nu treacă la relaxări într-o perioadă în care această variantă tinde să preia conducerea între aceste tulpini circulante. Este foarte important să stabilim ponderea tulpinii britanice.

Atât după prima doză, cât şi după a doua s-a înregistrat un fenomen. După prima doză, mediana de infectare a fost la 7 zile, iar la a doua a fost la 3 zile. Deci se pare că oamenii nu au continuat să respecte măsurile după prima şi a doua doză. Vorbim de acelaşi vaccin ca în Israel, ţară în care cei care s-au vaccinat nu au avut acelaşi comportament care a fost în România.

Atenţie la primele zile după vaccinare

Până la 10 zile după ambele doze, este foarte importat ca oamenii să respecte restricţiile şi măsurile. Este foarte important să facă asta. Eu m-am vaccinat cu Pfizer. Iniţial am dorit să mă vaccinez cu AstraZeneca pentru că este un vaccin clasic. Dar n-am avut cum, pentru că aşa a fost momentul.

După ceea ce am aflat acum despre AstraZeneca (n.r. – retragerea de la vaccinare în mai multe ţări europene), pot să vă spun că tot m-aş fi vaccinat cu AstraZeneca. Este foarte puţin probabil ca multitrombozele să fie în legătură cu vaccinul. Este o eroare să pui vaccinul în legătură cu asta.

(n.r. – a fost întrebat cât de mare e nivelul de anticorpi după fiecare vaccin) Sunt două tipuri de studii care se fac cu vaccinurile şi cu medicamentele. Atât cu vaccinul Pfizer, cât şi cu Moderna. Sunt studiile de efectivitate, adică acelea din populaţie, la care rezultatele au fost la fel de bune ca la studiile de eficienţă, adică 95%.

La AstraZeneca, eficienţa este în jur de 70% sau puţin peste, dar este suficientă. Pentru populaţia generală, vaccinul AstraZeneca este foarte bun. Cu privire la anticorpi, depinde foarte mult cum reacţionează fiecare organism.

Buletinele de analize dau un titlu de anticorpi şi o valoare. Dacă ai ceva peste valoarea care e în analize, se cheamă că ai dezvoltat anticorpi. Eu zic că toate cele 3 vaccinuri care sunt folosite la noi sunt bune”, a declarat Emilian Popovici la Antena 3.