În timp ce autorităţile sanitare din toată lumea se chinuie să ţină sub control cazurile de Covid-19, într-o piaţă de animale sălbatice din Indonezia încă se consumă carne de liliac, animalul mamifer insectivor despre care se crede că este responsabil pentru izbucnirea pandemiei de coronavirus în Wuhan, China.
Despre această situaţie parcă ireală în actualul context pandemic au relatat jurnaliştii de la Business Insider. Totul se întâmplă într-o piaţă de animale sălbatice din provincia Sulawesi de Nord din Indonezia. Acolo, carnea liliecilor este ceva obişnuit în meniurilor unităţilor de alimentaţie.
Condiţiile de capturare a liliecilor şi ulterior cele de procesare a cărnii ridică mari semne de întrebare cu privire la siguranţa celor care ajung să consume ceea ce în Asia de Sud-Est reprezintă o delicatesă. Liliecii sunt prinşi în păduri de vânătorii care folosesc plase şi cârlige, iar transportarea lor spre pieţe se face în condiţii improprii.
Piaţa Langowan are în ofertă şi şobolani
Cu toate că liliecii au ieșit din meniul multor restaurante în ultimele luni – din cauza legăturii dintre mamiferele insectivore și potențialul de transfer de viruşi –, în piaţa Langowan nu există temeri. În acest loc binecunoscut în Indonezia se vine şi se consumă inclusiv carne de şarpe, de şopârlă sau de șobolan.
„Cumpărătorii s-au temut să mănânce carne de liliac. Dar treptat, deoarece avem moduri diferite pentru a o prepara, nu se mai tem. Recent, comerţul a revenit la normal”, a declarat pentru sursa citată un proprietar al unui restaurant tradiţional din zonă.
Mai mult, de parcă cele expuse nu reprezintă un pericol suficient de mare pentru sănătatea celor atraşi de carnea liliecilor, în piaţa respectivă nici măcar nu există controale cu privire la carnea mamiferelor insectivore. În acest context, experţii în sănătate atrag atenţia că mediul neigienic în care sunt sacrificaţi liliecii poate contribui oricând la răspândirea virusurilor și a bolilor.
Cazul Wuhan se va repeta în Indonezia?
Având în vedere cele prezentate, specialiştii indonezieni nu exclud ca scenariul care a fost la Wuhan să se repete în piaţa Langowan. „Este probabil ca ceea ce s-a întâmplat în Wuhan să aibă loc în Indonezia.
Situaţia din Wuhan în care coronavirusul a devenit pandemic, este aproape similară cu ceea ce se întâmplă în Indonezia, unde există atât de multe pieţe de animale sălbatice. Toate aceste lucruri pot crea un rezervor pentru multe tipuri de boli”, a fost semnalul de alarmă tras de Raden Wasito, profesor de medicină veterinară în cadrul Universităţii Gadjah Mada.
În prezent, cercetătorii din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) fac eforturi mari pentru a încerca să determine originea exactă a Covid-19. Ceea ce se ştie pentru moment este că liliacul este suspect principal din cauză că poate transfera virusul către oameni.
Care este părerea britanicilor despre lilieci şi Covid-19?
Despre potenţialul de transmitere a noului coronavirus de la lilieci la oameni a vorbit şi reputatul Kris Murray, lector superior în epidemiologia bolilor infecțioase la Imperial College din Londra: „Sunt cunoscute mai mulți coronavirusuri, dintre care unele sunt strâns legate de SARS, iar unele sunt strâns legate de Covid.
Se pare că acest grup special de lilieci este un fel de rezervor, rezervorul de animale, pentru aceste grupuri de coronavirusuri.” Acesta subliniază însă că riscul ca o nouă boală infecțioasă să treacă de la liliac sau orice animal la un om – și apoi să devină o pandemie letală – este totuşi destul de mic în prezent.
sursa: businessinsider.com
sursa foto