O propunere a Statelor Unite de a permite ca avioane americane de supraveghere maritime P-8 Poseidon să aterizeze și să realimenteze pe teritoriul Indoneziei a fost respinsă fără echivoc, scrie Reuters care citează patru înalți ofițeri indonezieni în legătură cu acest subiect.

În lunile iulie și august, ministrul indonezian al Apării și ministrul indonezian de Externe au fost abordați „la nivel înalt” în repetate rânduri de responsabili americani, potrivit surselor citate, înainte ca șeful statului, Joko Widodo, să respingă solicitările americane.

Ministrul indonezian de externe şi cel al apărării au fost abordaţi de mai multe ori „la nivel înalt” de responsabili americani în iulie şi august înainte ca preşedintele Joko Widodo să respingă solicitarea, spun sursele.

Oficialii indonezieni au spus că propunerea americană a luat prin surprindere guvernul de la Jakarta, Indonezia având o îndelungată politică externă de neutralitate și nu a permis niciodată unor armate străine să opereze pe teritoriul său.

Demersul Washingtonului a fost făcut pe fondul escaladării competiţiei sino-americane pentru influenţă în Asia de Sud-Est.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE