Atenţie la consumul excesiv de alcool! Vă face creierul praf

Atenţie la consumul excesiv de alcool! Vă face creierul praf

Oamenii de ştiinţă au descoperit legătură între alcoolism şi tulburări de anxietate şi cum afectează creierul.

Studiul, care a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea din Porto, a constatat că după zece zile de băutură excesivă determină celulele imune din creier să distrugă conexiunile dintre neuroni, ceea ce duce la anxietate și alte probleme de sănătate mintală.

Co-autorul studiului, João Relvas, a declarat pentru Inverse că „După o perioadă scurtă de timp, consumul excesiv de alcool poate afecta creierul, crescând nivelul de anxietate, o caracteristică relevantă în abuzul și dependența de alcool”.

„Pericolele consumului de alcool, în special în rândul populației mai tinere, au fost subestimate pe scară largă, iar consumul excesiv de alcool este relativ bine tolerat din punct de vedere social. Creșterea gradului de conștientizare a publicului și educarea tinerilor poate, împreună cu alte măsuri, să schimbe modul în care societatea privește consumul de alcool ”, a adăugat Relvas.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rezultatul studiului pe şoareci este şocant

Cercetătorii au comparat creierele şoarecilor şi au observat că celulele nervoase din cortexul prefrontal al şoarecilor expuşi la alcool aveau o formă diferită de cea normală. În plus, activitatea unei proteine critice pentru învățare (receptorul NMDA) a fost suprimată în creierul şoarecilor care au primit doze mari de alcool.

Aceste descoperiri sunt importante deoarece evidenţiază exact locul în care alcoolul produce daune la nivelul creierului pentru a conduce la problemele asociate cu depăşirea fricii.

Înţelegerea relaţiei dintre alcool şi anxietate la nivel molecular poate oferi posibilităţi noi de a dezvolta medicamente care să-i ajute pe pacienţii cu tulburări de anxietate care au şi un istoric de abuz de alcool.

Cercetătorii  cred că alcoolul stimulează producția unei molecule inflamatorii numite TNF. În alte experimente, au folosit un medicament numit pomalidomidă pentru a bloca TNF și au constatat că previne anxietatea și reduce impactul alcoolului asupra creierului.

Relvas a mai spus că acest medicament ar putea fi utilizat pentru a trata dependența de alcool: Acest studiu sugerează că reglarea nivelurilor de TNF ar putea fi în cele din urmă utilă în tratarea dependenței de alcool.

Cu toate acestea, echipa nu recomandă nimănui să utilizeze TNF în timp ce bea în exces, deoarece trebuie efectuate studii suplimentare pentru a confirma siguranța și eficacitatea medicamentelor în acest scop. Mai mult, inhibitorii TNF nu ar preveni niciuna dintre celelalte daune pe care alcoolul le poate face restului corpului, informează zerohedge.