Editura Evenimentul si Capital

„Atelierul este pentru mine un altar” o declarație manifest a pictorului Liviu Mihai

Autor: | | 0 Comentarii | 855 Vizualizari

Tânăr, în plină forță creatoare, artistul are toate atuurile pentru a cuceri lumea cu arta lui. Este cunoscut în mediul artistic tocmai pentru viziunea sa aparte, pentru modul în care reușește să transmit ceea ce simte, ceea ce trăiește, ce experimentează sau doar visează. La început de februarie, la Palatul Mogoșoaia va avea loc vernisajul expoziției pictorului Liviu Mihai, numită simplu „Lost Paradise”.

Atunci când ne-am aflat pentru prima dată față în față, țin minte că mă întrebam cum poate cineva atât de tânăr să picteze atât de înțelept. Ne-am regăsit de-a lungul timpului și am avut răgazul de a-l descoperi așa cum este. M-a impresionat modul în care își susține părerile, stilul, pe care nu-l trădează niciodată, echilibrul între haos și ordine, pe care îl păstrează aparent fără niciun efort. Liviu Mihai este un artist pe care nu ai cum să-l ignori. Într-un interviu pe care i l-am luat acum ceva vreme a rostit o propoziție care mi-a rămas întipărită în memorie: „Marile lupte se dau înăuntrul omului. Acolo se sparg cometele”. Datorită lui am înțeles cât de important este momentul exploziv al creației, dar și cum întinzi culoarea, cum o lași să alunece, să curgă, să se îndrăgostească de altă culoare și să o îmbrățișeze strâns sau cum respiră pânza în așteptarea culorii. Toate acestea sunt necunoscute vizitatorului anonim al expozițiilor sau muzeelor. Publicul nu are habar că artistul este gata oricând să distrugă totul pentru ca altceva să se nască. Nu are habar din ce nebunie a adâncurilor vine inspirația. Creația este ca o lanternă ce luminează o cameră ținută sub lacăt, în care artistului i-a fost interzis să pătrundă.

Pictorul Liviu Mihai in atelier

Nu o dată am afirmat că mă consider norocoasă pentru că mi-am ales această profesie. A fi jurnalist a însemnat pentru mine șansa uriașă a unor întâlniri cu oameni pe care altminteri nu i-aș fi cunoscut niciodată. Actori și regizori, muzicieni și interpreți, poeți și scriitori, sportivi. Am cunoscut pictori remarcabili, cărora le-am luat interviuri și de care mă leagă o lungă și frumoasă prietenie, bazată pe respect reciproc. Unul dintre aceștia este Liviu Mihai. Oricât am vrea să credem că lucrurile stau altfel, realitatea întotdeauna ne aduce cu picioarele pe pământ: nu avem toți șansa de a pătrunde în atelierul unui pictor, de a descoperi lumea acestuia, de a-i înțelege tăcerile, renunțările sau, dimpotrivă, fericirile. Liviu Mihai mi-a deschis ușa atelierului său cu generozitate, a avut răbdare să-mi arate cât de importantă este lumina în lucrările lui și mi-a dat voie să caut prin amănuntele existenței lui, din copilărie până la vârsta maturizării, prin tăcerile lui, prin punctele pe i pe care le-a pus. Ce tulburătoare experiență. Știam că viața de artist este una plină, evenimente, vernisaje, expoziții, deplasări, serate, târguri de artă, tabere de creație, nu poți lăsa niciun unghi neexploatat. Invitația de a-i vizita atelierul a venit cu mult timp în urmă, dar viața nebună căreia încercăm în van să-i impunem propriul ritm nu ne-a dat șansa unei întâlniri decât după Anul Nou. Aveam în sfârșit și unul, și altul răgazul necesar. Pe fundalul experiențelor sociale ale acestor vremuri dominate de adânci contraste, Liviu opune dezorientării cumva perpetue certitudinea statorniciei prin arta lui. Privirea lui scrutătoare pătrunde în adâncurile sufletului și aduce de acolo imagini care stârnesc întrebări și nu o dată oferă răspunsuri, creează empatii.

Pictor: Liviu Mihai Lucrare:Christ

S-a născut la 9 aprilie 1980, la Slatina. La 11 ani știa deja că pictura este pasiunea vieții lui. Atunci tatăl lui a cumpărat o lucrare a unui pictor amator și, fascinat, Liviu Mihai a copiat-o, descoperindu-și astfel înclinațiile artistice. Se simțea literalmente copleșit de această pasiune. Își amintește cu bucurie nedisimulată vacanțele petrecute la bunici. Acolo a schițat cele dintâi portrete, acolo s-a simțit mai inspirat ca oricând. Adolescent fiind, a început să ia lecții de desen și pictură de la pictorul Nicolae Truță, care l-a încurajat să urmeze această cale. Astfel a ajuns la Școala populară de artă. Deși părinții lui Liviu și-ar fi dorit ca fiul lor să urmeze o carieră militară și nu l-au susținut de la început în urmarea visului artistic, în 1995 acesta a devenit student la secția de pictură a Școlii de Artă din Craiova. Aici, a studiat cu pictorul Mihail Trifan, ale cărui nuanțe de culoare, precum și stilul artistic neconformist și experimentul permanent își vor lăsa amprenta asupra propriului stil al tânărului artist. La nici un an de la primul pas în studiul picturii, are cea dintâi expoziție personală în orașul său natal, Slatina, la Biblioteca Județeană. Succesul a demonstrat că încrederea profesorilor săi a fost pe deplin motivată.

Pictor: Liviu Mihai Lucrare: Composition

Mediul în care va învăța să facă deosebirea dintre arta adevărată și kitsch este cel al atelierului Școlii de Artă, alături de alți studenți. Georges Braques și Nicolae Grigorescu devin referințele sale artistice, iar premiile la concursurile naționale de pictură nu întârzie să apară. Nu intră din prima la Universitate, dar nu se dă bătut. Un an întreg lucrează din greu și-și înființează un studio într-o spălătorie într-un bloc de apartamente din Slatina, ajutat de un unchi. În 2001 este admis la facultate, secția de artă grafică, ca student al lui Mircea Dumitrescu, care va încuraja și sprijini eforturile-i artistice. În primii ani, studiază pictura folosind modele și alte tehnici tradiționale de artă grafică, cum ar fi gravarea, litografia și linocutul. După absolvirea universității, începe să lucreze în paralel cu arta digitală și pictura și desenul tradițional.

Liviu Mihai are o dexteritate aparte în a descifra realul. Cucerește prin miezul de miracol pe care îl experimentează în tablourile lui, aidoma unui alchimist în căutarea pietrei filosofale. Viața unui artist este o continuă autodepășire, o continuă căutare. De dragul posibilității, nu o dată, trece granițe păzite cu strășnicie. Îl admir pentru că nu se cantonează, pentru că nu rămâne în același loc, pentru că luptă, pentru că nu se dă bătut, pentru că își caută drumul, rostul. Vrea să știe, vrea să încerce. În atelierul în care am stat amândoi de vorbă, lumina zilei mă învăluiau ca pe cea mai bună prietenă, iar culorile așteptau cuminți să le vină rândul. Roșul striga să fie luat primul, în schimb galbenul avea o răbdare de fier. O pânză din care se răsfrângeau oglindiri de verde neted, închis, mă forța să o iau în seamă. O lucrare compusă din șase tablouri mai mici. Pictura modernă nu se mai limitează la pânze mici ca ale lui Vermeer, ci folosește tot spațiul disponibil, ba chiar dărâmă limitele impuse și se extinde la infinit, pentru că pânzele moderne au îmbibate în ele o părticică din sufletul artistului, iar sufletul omului e mai mare decât viața însăși.

„Inspirația pentru lucrarea «The Feast» a venit de la carpeta cu căprioare pe care o avea bunica pe perete”, mi-a spus Liviu Mihai. „Acolo vedeam apa limpede care curgea la vale, undeva, în depărtare, munți semeți, dar și căprioare. Percepția mea atunci era că acela era paradisul. În interpretarea mea de acum am venit cu opusul. Căprioare gingașe se înfruptă dintr-un lup mort, pe care chiar ele l-au ucis sau l-au găsit așa. În lucrarea mea, vânătorul devine vânat și cred că natura poate să ia astfel de întorsături la care omul nu se gândește niciodată. Are această putere colosală de transformare. Ideea aceasta, a transformării, a devenirii, mă fascinează și cred că definește viața. Mi se mai pare paradoxal faptul că imaginea omului despre Paradis e una de ordin vegetal, în care liniștea și pacea tronează, deși a distrus o mare parte din natură deja. În proiectul acesta, numit Lost Paradise, am adus și elemente care au legătura cu copilăria mea, care pentru mine reprezintă un Paradis pierdut”, mi-a mărturisit artistul, care se pregătește de o nouă expoziție la Palatul Mogoșoaia la începutul lunii februarie.

Nu știam că se poate interveni peste o lucrare, doar pentru că ea își dorește o schimbare, doar pentru că vrea să-și strige un alt sens, mai potrivit. Ca să ajungă la esență, Liviu Mihai a renunțat, a abdicat de la ideea de început și a răzbătut atât de departe în tălmăcirea sentimentelor încât tu, privitor, înțelegi că reciclarea te ajută să te orientezi altfel. Culorile pe care Liviu le folosește se explică reciproc. Ele se cunosc bine, știu care dintre ele se amestecă, știu care dintre ele participă, cine le tulbură și cine le înăbușă acțiunea. Tablourile lui Liviu Mihai te poartă într-o lume tulburătoare. Dacă urmărești traseul cenușiului aparent vei descoperi că la origine e violet sau albastru, sau verde. Când te afli în mijlocul acestora, în atelierul unde au luat naștere, simți emanația lor puternică. Culorile lui nu irump și nu zgârie retina, dar au marea calitate de a rămâne, de a dura. Lumea este pentru artist ceea ce este și pentru poet, tot ceea ce este neîngrădit. În concepția amândurora, munca, voința, ființa, seriozitatea și înțelegerea sunt aceleași, toate aceste noțiuni numesc existența superioară cu adevărat umană ca atare în totalitatea sa. Operele nu permit adesea omului și artistului intrarea imediată în lume, dimpotrivă, ele îl plasează în fața lumii care este înțeleasă ca existență în totalitatea sa. Artistul își plasează lumea în fața sa ca obiectiv și el se plasează în fața lumii. Artistul comandă lumea și o ordonează prin intermediul artei acolo unde ea nu este suficient reprezentării sale. Artistul își contemplă motivele mai înainte de a-și plămădi din ele imagini.

Pictor: Liviu Mihai Lucrare: Dreaming till the end 2

Atentie, pensionari si elevi! Anunt pentru toti cei care au CARD GRATIS de la STB

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
14:59 Acuzații DEVASTATOARE! Un fost membru CSM aruncă BOMBA care cutremură Justiția. Cifrele care DESFIINȚEAZĂ DNA 11:40 Protestele magistraților, ILEGALE. Ce urmăresc Dănileț și Lăncrănjan prin ÎNCĂLCAREA legii 10:50 Dosarul Tel Drum. Dragnea A LOVIT ÎN PLIN. Adio, emoţii? Decizie de ultimă oră în Justiţie. Breaking news 10:37 Execuția procurorului general Tiberiu Nițu, victima DNA 19:28 RAREȘ BOGDAN contra DACIAN CIOLOȘ. Jocurile de putere din spatele unei nominalizări neașteptate. 18:10 Update PROCURORII din CONSTANȚA au ieșit ÎN STRADĂ. Își SUSPENDĂ ACTIVITATEA: "Vrem justiție independentă!" 15:59 DESANT EUROPEAN la București. Se vor CERE și DA explicații în LEGĂTURĂ cu KOVESI 14:59 PROTEST. 100 de judecători și procurori din CLUJ își suspendă activitatea o săptămână. Magistrații vor face grevă 11:40 Tandemul Lazăr-Kovesi DECIDE ce instituție se ocupă de Tel Drum. Culisele SCANDALULUI dintre DNA și Secția de investigare a magistraților 10:50 Kovesi, AGENT SECRET. Ce scrisoare a primit DRAGNEA: „Nu mai este un SECRET” Breaking news 19:06 Președintele Parlamentului European A FĂCUT ANUNȚUL așteptat. Kovesi nici NU ȘTIE ce o așteaptă 16:25 Cerere HALUCINTANTĂ în CAZUL Kovesi. „Să-i RETRAGEM CETĂȚENIA!” 15:30 Kovesi este devastată. SEMNAL NEGRU de la Bruxelles. N-a fost niciodată în cărţi. Breaking news 13:24 Lazăr A CEDAT NEVOS după aroganţa lui Toader. Este CEL MAI DUR ATAC în direcţia ministrului Justiţiei 11:50 Ultima LOVITURĂ pentru KOVESI! PLÂNGERE PENALĂ de la fosta ȘEFĂ a DIICOT, Alina BICA 10:30 Kovesi ŞI CEL MAI MARE ABUZ din mandatul la DNA. Cine sunt „MÂNJIŢII DE PE LISTA NEAGRĂ”. Breaking news în Justiţie 18:16 BREAKING NEWS. DEZASTRU pentru KOVESI! Îi FUGE PĂMÂNTUL DE SUB PICIOARE... PRIMELE REZULTATE în procesul de selecție pentru Parchetul European 17:24 Kovesi LOVEȘTE DUR la Bruxelles. Instituțiile europene AU FOST ALERTATE 13:49 Kovesi ARE UN PLAN ASCUNS şi elaborat, cu PUNCT FINAL la Cotroceni. Cine s-ar fi gândit? Breaking news 09:16 Tudose A DEVOALAT MAREA MANEVRĂ de pe axa Dragnea-Toader. CE SE SCHIMBĂ LA DNA? Breaking news