Atelier de ornamente şi bijuterii din hârtie reciclată

Atelier de ornamente şi bijuterii din hârtie reciclată

Asociaţia "Mai Bine" a deschis în premieră la Iaşi patru ateliere unde ucenici de toate vârstele învaţă să reutilizeze şi să recicleze hârtia. Prima lecţie a fost "predată" ieri la Librăria Cărtureşti şi a presupus confecţionarea de cadouri din hârtie,ce vor fi valorificate în scop caritabil

Zeci de tineri au experimentat alături de echipa "Mai Bine" principiile reutilizării şi reciclării hârtiei, în cadrul proiectului "IaŞi Reciclează". Asociaţia a amenajat ieri în Librăria Cărtureşti patru ateliere în care au fost realizate obiecte hand-made din hârtie şi pastă de hârtie. Pe parcursul a patru ore au fost realizate pungi, coşuri, felicitări, decoraţiuni de Crăciun şi bijuterii din hârtie care vor fi valorificate într-o expoziţie cu scop caritabil. "Cea mai mare parte a produselor pe care le folosim se transformă în deşeuri, de aceea e important să învăţăm să reducem consumul, să reutilizăm şi apoi să reciclăm. Cei care au venit la ateliere au avut ocazia să vadă cum pot reutiliza hârtia, au realizat obiecte care pot fi făcute cadou şi au avut ocazia să conştientizeze efectul şi dimensiunea consumului. Cadourile hand-made vor fi întotdeauna cele mai apreciate pentru că implică multă muncă, inventivitate şi creativitate", spune Anca Gheorghică, preşedinta Asociaţiei "Mai Bine".

Reviste glossy şi copiuţe, materie primă pentru bijuterii

La atelierele de hârtie reciclată au participat în jur de 40 de tineri care au avut ocazia să socializeze şi să discute şi despre câteva principii de bază în economie. "Dacă consumăm mai mult asta nu înseamnă că suntem neapărat mai fericiţi. Într-o societate consumeristă oamenii sunt mai nefericiţi pentru că au devenit mai ataşaţi de lucruri, iar acest ataşament primează în faţa relaţiei cu natura. Descreşterea economică e o mişcare foarte nouă în România, însă foarte populară în Franţa, fondatorul ei e marele economist român Nicolae Georgescu Roegen", explică Anca Gheorghică. La atelierele de hârtie reciclată participanţii s-au relaxat şi au avut ocazia să-şi dovedească creativitatea. O studentă şi-a făcut cercei şi coliere din copiuţele de la examen, iar un puşti a modelat o lalea din hârtie care le-a impresionat pe fete. Ucenicii au învăţat să confecţioneze şi recipientele din copertele revistelor "glossy", pungi de cadouri din ziare şi decoraţiuni de Crăciun din pastă de hârtie, toate lipite cu pastă de orez, lipiciul în variantă eco.

Ne puteți urmări și pe Google News

Partea pratică lipseşte din şcoli

"La ateliere de genul acesta cei mai mici ne arată ce înseamnă imaginaţia brută, nealterată. Important e cum se simte lumea, nu cât de reuşit iese obiectul din hârtie pe care fiecare îşi propune să-l realizeze. În timp, desigur, unii devin foarte pricepuţi", spune Ruxandra Popescu, unul dintre cei mai tineri voluntari ai asociaţiei "Mai Bine". Elevă în clasa a XI-a, Ruxandra a coordonat atelierul decoraţiuni de Crăciun, loc de lucru şi joacă pentru prichindei. "Astfel de ateliere sunt binevenite atât pentru cei mari cât şi pentru cei mici care au ocazia să-şi formeze abilităţile practice. Tendinţa aceasta spre cognitiv pe care se pune accentul în şcoli nu formează elevul, la terminarea şcolii el nu ştie să facă mare lucru. În trecut existau în şcoli ateliere de mâini îndemânatice, ateliere de gastronomie, de traforaj sau pirogravură însă din păcate au fost desfiinţate. Acum începe să se manifeste o tendinţă de întoarcere la acele ateliere care erau foarte utile. Noi avem în cadrul şcolii un club de weekend în care punem accent pe dezvoltarea abilităţilor practice ale copiilor şi îi învăţăm şi să contribuie la protecţia mediului prin reciclarea hârtiei, a peturilor, a dozelor de aluminiu şi a bateriilor", a declarat Doina Steva, profesor la Şcoala "Elena Cuza" din Iaşi, partener al Asociaţiei "Mai Bine".