Atacuri fizice împotriva credincioșilor și a Bisericii. "Revoluția culturală" a ajuns în Europa de Est
- Ovidiu Drugă
- 12 mai 2021, 17:50
Cine își imaginează că atacuri fizice împotriva creștinilor și bisericilor au loc numai în Orientul Mijlociu și multiculturalul Occident, se înșală. Războiul împotriva vechii Europe a ajuns și în estul continentului, mai precis într-o țară profund creștină. Iar aici vina nu mai poate fi pusă pe seama imigranților, pentru că aceștia lipsesc.
Războiul dus de progresiști împotriva națiunilor și Bisericii a ajuns până și în Polonia, poate cea mai conservatoare țară din Europa. Chiar dacă la putere se află un partid conservator, iar Biserica Catolică are un cuvânt greu de spus, incitările la ură împotriva catolicilor și chiar atacurile fizice împotriva acestora au ajuns la valori record spre sfârșitul anului trecut. Nu lipsesc nici atacurile care vizează desacralizarea unor biserici sau a simbolurilor naționale.
Violența e în creștere
Raportul pe 2020 privind libertatea religioasă în Polonia, redactat de Laboratorul pentru libertatea religioasă (Laboratorium Wolnosci Religijnej), înregistrează un fapt alarmant: niciodată după răsturnarea regimului comunist nu au mai avut loc atâtea agresiuni împotriva Bisericii Catolice și a credincioșilor. Au fost documentate 280 de cazuri documentate de "hate crime" împotriva catolicismului. Autorii raportului le-au împărțit în șapte categorii, de la incitarea la violență, atacuri fizice și vandalism împotriva bisericilor.
Infracțiunile de genul celor enumerate mai sus, explică autorii, ar putea fi chiar mai numeroase, dar nu toată lumea a depus plângere. Cifrele sunt, chiar și așa, îngrijorătoare, dacă ne gândim că în 2019 au fost înregistrate 72 de infracțiuni de ură anti-catolice. Cu alte cuvinte, e vorba de o creștere de patru ori de la un an la altul. Cât privește gravitatea faptelor. trebuie menționat că în 2020 au avut loc 11 atacuri fizice împotriva credincioșilor catolici. E vorba de oameni bătuți cu bestialitate în fața bisericilor sau în timpul demonstrațiilor.
S-au înregistrat, de asemenea, 54 de incitări la violența fizică împotriva catolicilor, inclusiv cazuri de instigare online la crimă (pe platforme sociale precum Facebook și Instagram) sau în locuri publice (de pildă posterele din orașul Szczecin care instigau la „eliminarea fizică a preoților”). Au avut loc, de asemenea,135 de acte de profanare și / sau de deteriorare a bisericilor, capelelor și cimitirelor. Alte 61 acte de profanare sau distrugere au vizat simboluri religioase cum ar fi crucifixele și icoanele; S-au constatat și 15 încălcări ale libertății religioase în spațiul public, de la cenzura gândirii până la întreruperea slujbelor și rugăciunilor colective. Extremiști există, însă, și în tabăra catolică. În 2020 au fost înregistrate 90 de infracțiuni de ură legate de sex etnie sau alte religii,.
Tensiunea dintre conservatori și progresiști a atins apogeul
Până în ultimii ani, Biserica Catolică a fost considerată de polonezi cea mai credibilă instituție. Sondajele de opinie efectuate anul trecut și anul acesta arată. însă, că neîncrederea unei părți a polonezilor în Biserică e în creștere.
Un sondaj realizat de CBOS la începutul lunii martie, de exemplu, a concluzionat că 46% dintre respondenți au o opinie negativă asupra Bisericii - în creștere față de cele 41 de procente înregistrate cu șase luni înainte de același institut. Mai grav este că mai puțin de unul din doi polonezi (43%) aprobă lucrarea Bisericii.
În noiembrie anul trecut, un sondaj realizat de agenția IBRiS pentru cotidianul Rzeczpospolita arată cât de divizată e societatea poloneză. În esență, totul pleacă de la Biserică, pe care 35% o susțin și 32% o detestă, alți 31% dintre respondenți având o opinie neutră. Grupul de vârstă între 18 și 29 de ani a arătat cel mai înalt grad de aversiune față de Biserica Catolică. Doar 9% o susțin, în schimb 47% au o opinie negativă despre ea. Alți 44% dintre respondenții din această categorie de vârstă au adoptat o poziție neutră.
Mai are Biserica Catolică din Polonia un viitor?
Ostilitatea fățișă a unei părți a societății poloneze față de Biserică s-a intensificat odată cu intrarea oficială a Bisericii în războiul guvernului împotriva ideologiei de gen. Biserica Catolică Poloneză a mai trecut, însî, cu succes prin încercări de anihilare și marginalizare, așa încât e posibil ca soarta catolicismului polonez să fie diferită de cea a bisericilor din Portugalia, Germania sau Franța. Asta susține și diplomatul Edgar Kobos, șeful delegației tinerilor polonezi la Națiunile Unite. „În istoria milenară a Poloniei, Biserica a jucat întotdeauna un rol important în modelarea societății și a statalității, chiar și în vremurile moderne”, spune Kobos.
Diplomatul spune că Biserica Catolică, a decis să sprijine formațiunea conservatoare PiS aflată la guvernare pentru că „se referă la aceleași valori, în special familie, tradiții și moștenire culturală", iar în "mediul politic polonez nu există și nu va exista o alternativă la PiS în ochii catolicilor ". Și în ceea ce privește presupusa deconectare dintre tineri și catolicism, Kobos nu pare să creadă în rezultatele sondajelor. El susține „că tendința identitară dominantă în rândul tinerilor polonezi nu s-a schimbat semnificativ. Este suficient să vedem câți tineri polonezi au participat la Ziua Mondială a Tineretului din Cracovia 2016 și cât de prganizate și sănătoase sunt organizațiile de tineret pro-catolice”, noteazî ziarul italian Il Giornale.