Atacuri armate în România. Polițiștii și jandarmii cu comportament de pistolari (II)

Atacuri armate în România. Polițiștii și jandarmii cu comportament de pistolari (II)sursa foto: IPJ Cluj

În vreme ce infractorii români sunt reținuți în folosirea armelor de foc, preferându-le pe cele neletale, în confruntări, polițiștii, jandarmii sau militarii profesioniști apasă mult mai rapid pe trăgaciul pistoalelor din dotare. Dovadă numeroasele incidente în care au fost implicați de-a lungu anilor. Unii au făcut-o accidental, din nepricepere a mânuirii armamentului, însă au fost și cazuri de crime cu premeditare, precum cea de la coaforul Perla, din București.

Un număr de aproximativ 70.000 de români dețin arme de foc, legal, potrivit unei informări a Poliției Române, din urmă cu câteva săptămâni. Anual sunt eliberate, conform informațiilor oficiale, în jur de 5.800 de permise de port-armă. În cele mai multe cazuri este vorba despre posesori de arme de vânătoare, dar și angajați ai unor firme de protecție și pază, jandarmi, polițiști sau militari profesioniști.

Eliberarea permiselor de port armă a făcut obiectul mai multor dispute, în spațiul public, ca urmare a unor incidente cu arme de foc. Există voci care spun că solicitanții ar trebui examinați cu mult mai multă atenție, din punct de vedere psihiatric, dar și cu privire la cunoștințele pe care le au în mânuirea, depozitarea sau transportul acestor arme. Acest lucru este justificat de numeroasele incidente armate care au avut loc în ultimii ani. Cu precădere, controalele ar trebui să fie mult mai riguroase în cazul oamenilor legii sau a lucrătorilor din cadrul firmelor de protecție și pază.

În acest articol ne vom ocupa de incidentele cu arme de foc ale căror protagoniști au fost, „oamenii legii”, polițiști, jandarmi sau militari profesioniști. De-a lungul anilor au fost mai multe astfel de incidente, unele chiar foarte grave. Este vorba despre acte de sinucidere, accidente sau chiar crime comise cu sânge rece de profesioniști autorizați să poarte armă.

De departe, cea mai sângeroasă crimă, comisă de un angajat MAI, cu o armă de foc, un pistol Glock, aflat în dotarea sa, a fost comisă în 2012. Este vorba despre crima de la Coaforul Perla.

Sursa foto: EVZ

Crima sângeroasă de la coaforul Perla

Atacul armat a avut loc pe 5 martie 2012, în jurul orei 17:30 în salonul Perla de pe Șoseaua Stefan cel Mare, din București. Autorul, Gheorghe Vlădan, de 53 de ani, era angajat al Ministerului Administrației și Internelor ca ambulanțier al Policlinicii MAI din București.

În ziua cu pricina, în jurul orei 14.00, el a mers la soția sa, la coaforul unde lucra, și a avut o dispută cu aceasta. A plecat foarte nervos nu înainte să o amenințe cu răzbunarea. A revenit câteva ore mai târziu, la 17.30, înarmat cu arma semiautomată Glock, calibrul 9 mm, pe care o deținea legal. După o discuție în contradictoriu cu soția, Felicia, a scos pistolul și a început să tragă, lovind 8 persoane.

Vlădan și-a împușcat soția în piept, după care a tras alte trei gloanțe, în casiera salonului. Două proiectile au lovit-o în piept, iar unul în cap. A continuat să tragă până a golit încărcătorul, lovind alte trei cliente ale salonului de coafură, doi bărbați aflați în frizerie și pe o altă angajată a salonului. Casiera și soția au murit, în urma rănilor căpătate, iar celelalte șase persoane au avut nevoie de spitalizare.

Crima de la Perla a stârnit numeroase reacții în spațiul public, obligând conducerea MAI să ia măsuri pentru însăsprirea condițiilor de acordare a permiselor de port-armă, cel puțin pe moment.

Conform anchetatorilor, Vlădan și-a ucis soția şi pe colega acesteia după ce a aflat că femeia a intentat acțiune de divorț. Expertiza efectuată de INML, după comiterea crimei a stabilit că el a avut discernământ când a săvârşit fapta.

Gheorghe Vlădan a fost condamnat la închisoare pe viață, în anul 2013, iar după șapte ani, în 2020, Curtea de Apel București i-a redus pedeapsa la 25 de ani de închisoare.

Sursa foto: Adevarul.ro

Fostul șef de la Arme și muniții care și-a împușcat soția și fiica

Cu un an înainte, în 2011, un alt fost lucrător MAI, care deținea un pistol, a comis o crimă asemănătoare, în Craiova, județul Dolj. Nelu Gruia, fost şef al Serviciului de Arme, Muniţii şi Explozibili din Dolj, şi-a împuşcat fosta soţie şi fiica după care s-a sinucis. Femeia a fost găsită moartă, împușcată în cap, iar fata a fost transportată în stare gravă la spital.

Fostul polițist a murit tot la spital, unde a fost transportat în stare gravă. Din fericire, fiica sa a scăpat, după ce a fost operată de urgență. Crima a fost premeditată, în acest caz, Nelu Gruia lăsând chiar și un testament, bilet de adio, în care și-a justificat gestul. Anterior crimei și-a trecut toate economiile pe numele fiului său.

„Regret ce s-a întâmplat, nu mi-am dorit niciodată să se ajungă aici”, a scris fostul polițist în testamentul pe care l-a lăsat.

El a fost determinat să-și ucidă soția tot din cauza neînțelegerilor familiale. Femeia a decis să pună capăt relației, intentând divorț, susținută de fiica sa de 24 de ani. Soția îi ceruse divorțul din cauză că nu mai suporta scandalurile din familie. Fostul polițist și-a învinuit fiica pentru decizia soției și a decis să le pedepsească pe amândouă.

Cunoscuții familiei îl descriau pe Nelu Gruia drept un personaj violent, cu un comportament ciudat. Bărbatul ar fi fost extrem de gelos și obișnuia să-și urmărească soția, deși în public poza în familistul perfect, după cum relatau Știrile Pro TV.

Sursa foto: 70100517 © Maximus117 | Dreamstime.com

Crimă pasională urmată de sinucidere

În anul 2013, la un an după crima de la Coaforul Perla, un alt polițist și-a împușcat iubita de 23 de ani, deoarece părinții săi se opuneau relației. Incidentul s-a produs în județul Dâmbovița, iar polițistul un subofițer s-a sinucis după ce a comis crima. Șefii lui au susținut că nu avea probleme psihice și că a trecut toate testele.

Aflând că mama subofițerului nu este de acord cu relația lor, tânăra, pe nume Alexandra Pârșa, a decis să pună punct și să se despartă de polițist. Acesta, în vârstă de 31 de ani, a împușcat-o după care s-a sinucis.

Crima urmată de sinucidere s-a petrecut într-o parcare din Târgoviște, unde cei doi s-au întâlnit pentru ultima dată, într-un autoturism. Ei au fost descoperiți de colegii polițistului care patrulau în zonă. Fata a fost dusă la spital, pentru îngrijiri, dar nu a supraviețuit.

Acest caz a readus în atenție seriozitatea evaluărilor psihologice efectuate lucrătorilor din cadrul Ministerului de Interne.

Sinucideri în rândul polițiștilor

În anul 2017, un polițist din Județul Gorj, în vârstă de 27 de ani, s-a sinucis folosind arma din dotare. Cadavrul a fost descoperit de tatăl acestuia, în toaleta locuinței.

În ziua de Crăciun, în 2021, un poliţist din Dărmăneşti, judeţul Bacău, s-a împușcat cu arma din dotare având fiind cercetat într-un dosar penal alături de alți colegi. deși se afla în arest la domiciliu, de mai multe zile, nimeni nu s-a gândit să-i ia arma.

O statistică din 2022 arăta că, în anul precedent, au fost înregistrate 40 de cazuri de sinucideri în rândul polițiștilor din care 25 prin împușcare.

Jandarmii care s-au rănit din greșeală

Există și numeroase cazuri de neglijență în folosirea armelor din dotare, de către polițiști sau jandarmi. Cauzele au fost lipsa de atenție sau de pregătire în mânuirea armelor de foc. Este de notorietate cazul celor doi jandarmi bucureșteni care s-au accidentat, în luna martie, în timpul unei misiuni, în care încercau să prindă nişte hoți de fier vechi.

Astfel, un echipaj al Jandarmeriei, format din trei subofiţeri, se afla în patrulare pe Șoseaua de Centură a Capitalei, între localităţile Pantelimon şi Glina. În dreptul unui teren viran, jandarmii au observat mai multe persoane care furau componente metalice dintr-o instalație.

Unul dintre agenți, în vârstă de 25 de ani, a scos arma din dotare și a tras mai multe focuri în aer, somându-i pe hoți să se oprească. Suspecții au dat să fugă cu mașina în care încărcau fierul, iar jandarmul s-a întors la vehiculul de patrulare ca să pornească în urmărire. Neglijent, nu și-a asigurat arma, iar pistolul de tip Glock s-a descărcat accidental rănindu-l în mână și ricoșând în abdomenul colegului său de patrulare.

Cei doi au ajuns la spital, iar incidentul este investigat de procurorii militari, care au deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, uz de armă fără drept, şi neluarea măsurilor de siguranţă în muncă.

Răniți în incidente cu polițiști

Într-un alt incident, într-o comună din județul Brașov, în luna aprilie, un alt jandarm a împușcat un bărbat agresiv. El și colegul său de patrulă au fost solicitați să intervină la căminul cultural din comuna Cuciulata unde a izbucnit o bătaie în care erau implicate în jur de 14 persoane. Cum grupul

„La un moment dat, a avut loc o pană de curent, moment în care majoritatea participanţilor au ieşit în curtea imobilului, iar persoanele recalcitrante au început să adreseze injurii forţelor de ordine, unul dintre jandarmi fiind lovit de un bărbat. În încercarea de aplanare a conflictului, jandarmii au folosit spray-ul iritant lacrimogen, fără a se reuşi calmarea situaţiei, grupul devenind mai agresiv. În acel moment, unul dintre jandarmi, după efectuarea somației, a tras un foc de avertisment în plan vertical. Pentru că existau agresiuni faţă de forţele de ordine, jandarmul a tras cu arma asupra unuia dintre agresori, glonţul lovindu-l pe acesta în zona piciorului”, informează oficialii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Braşov.

Într-un caz similar, un polițist din județul Cluj, a împușcat în coapsă un bărbat suspect de furtul unor lemne. Ajunși la fața locului, ei au avut o altercație cu cei suspectați. Unul dintre aceștia a încercat să-i ia pistolul, din tocul de la șold, unuia dintre agenți. A izbucnit un conflict, iar după ce au tras două focuri de avertisment, polițiștii l-au împușcat în coapsa stângă. Victima a fost transportată la spital și a intrat imediat în operație.

Într-un alt caz, în județul Dolj, un bărbat de 64 de ani a fost împușcat în picior, după ce a încercat să lovească doi poliţişti cu o sapă. Oamenii legii au fost chemați prin 112 de soția bărbatului, care a reclamat că a fost bătută de acesta.

Politia

Sursa foto: Arhiva EVZ

O femeie, victimă colaterală într-o operațiune a poliției

În 2019, însă, o femeie a fost victimă colaterală a unor polițiști aflați în urmărirea unui vehicul al cărui șofer a refuzat să oprească. Incidentul s-a petrecut pe raza comunei Aluniș din județul Mureș. Conform presei locale, polițiștii din cadrul serviciului rutier aflați în urmărirea șoferului au tras un foc de avertisment, din mers, pe geamul mașinii. către vehiculul urmărit.

Glonţul ar fi ricoşat din maşină şi a lovit-o în zona capului pe o femeie de 59 de ani care se afla pe marginea drumului.

„În acel moment, poliţiştii Secţiei Rurală de Poliţie nr. 6 Brâncoveneşti au abandonat urmărirea autoturismului în cauză şi acordat primele îngrijiri medicale femeii, solicitând, totodată, intervenţia unei ambulanţe la faţa locului“, au transmis poliţiştii într-un comunicat de presă.

Femeia a fost transportată în stare gravă la Spitalul Clinic Judeţean Cluj - Clinica de Neurochirurgie și a fost operată pentru extragerea glonțului. Poliţiştii din Reghin au continuat urmărirea autoturismului, care a fost oprit, în cele din urmă într-o altă localitate, şoferul fiind reţinut.

Sursă: Sornwut Tubtawee | Dreamstime.com

Tânăr rănit mortal după o urmărire în Suceava

La începutul anului 2023, presa din Suceava a relatat cazul unui tânăr mort la spital, după ce a fost împușcat, tot în timpul unei urmăriri. Incidentul a avut loc pe raza localității Moldoviţa, judeţul Suceava Un echipaj de poliţie i-a făcut semn șoferului să oprească, însă acesta a refuzat și a mărit viteza. Polițiștii au pornit în urmărire, somându-l periodic pe fugar să oprească.

„Şoferul urmărit nu s-a supus somaţiilor legale, situaţie în care unul dintre poliţiştii din echipaj a executat două focuri de averisment în plan vertical şi apoi foc spre autovehicul, ulterior urmărirea fiind întreruptă deoarece drumul forestier era unul accidentat si nu putea fi parcurs cu autospeciala de poliţie, iar autoturismul de teren avea un avantaj tehnic superior în aceste condiţii”, a precizat sursa citată.

Glontele l-a lovit pe șofer, un tânăr de 21 de ani, în spate, rănindu-l destul de grav. El a fost nevoit să oprească mașina și a solicitat intervenția ambulanței, pe drumul forestier. A fost transportat la spital, de urgență, operat, dar la două zile, a murit.

Ne puteți urmări și pe Google News