Un student saudit ce se pregătea al treilea an consecutiv la cursurile de aviație a luat un pistol și a împușcat colegii de curs și a tras în polițiștii care l-au ucis în final. Evenimentul este calificat drept atac terorist, fiind filmat de 3 alți saudiți și alți doi urmărindu-l dintr-o mașină din fața bazei Aeriene navele a forțelor americane. Datele sunt pe când de șocante pe atât de complexe pentru că vorbim despre o bază militară și despre autorul care a trecut prin furcile caudine a două sisteme de vetting, de control și evaluare a securității, cele saudite și cele americane.

Evenimentul ridică multe semen de întrebare legate de sistemul de pregătire al studenților străini în SUA, cu precădere cei din învățământul militar, a sistemelor de vetting utilizate de către Pentagon, a capacității de a obține și introduce arme legal într-o bază militară și de a deschide, în final, focul. Există precedente privind atacurile în baze militare dar cu puține evenimente similare, de tipul uciderilor în masă cu arme de foc. Mai grav, atacul redeschide subiectul relațiilor americano-saudite, cutremurat puternic de cazul uciderii lui Kashoggi în consulatul saudit din Istanbul, de faptul că 15 din cei 19 teroriști de la 11 septembrie erau saudiți și de relațiile și dependența saudită de armele și pregătirea americană.

 Vineri, 6 decembrie a avut loc atacul, cu puțin înaintea începerii cursurilor la ora 7. Mohammed Saeed Alshamrani a venit cu un pistol cumpărat și deținut legal – deși modul în care a fost achiziționat este încă sub investigare – s-a ridicat în picioare și a acuzat că America este o țară a răului și a păcatului și a deschis focul. A ucis pe loc doi colegi și rănit alți 8, schimbând încărcătoarele, intrând în schimbul de focuri cu paza Bazei Militare care a intervenit, ulterior cu poliția, rănind un polițist în braț și unul în genunchi înainte de a fi ucis. Și unul dintre răniți a murit la spital, ridicând numărul victimelor la 4, incluzându-l aici pe atacator.

Locotenentul Mohammed Alshamri, de 21 de ani din Aviația Militară Regală Saudită, a utilizat un pistol Glock de 9 mm cumpărat legal.E adevărat că legislația americană prevede o anumită libertate în achizițiile de arme de foc, inclusive pentur străini, dar condițiile sunt relative retrictive. De altfel, în afara FBI care cercetează atacul terorist, dobândirea armei este investigată de către serviciul specializat în alcool, tutun, arme și explozibile, în timp ce Pentagonul își analizează procedurile de siguranță odată ce prezența cu arme de foc în baza militară – în fapt o școală de pregătire militară – e interzisă.

Discuțiile vizează și pregătirea atacului și există relatări privind unele mesaje pe Twitter, care sunt atribuite autorului dar ar fi apărut după atac, în care Alshamri acuză SUA pentru sprijinirea Israelului și menținerea bazelor militare pe teritoriul Arabiei Saudite, unele dintre acuzațiile cele mai prezente la jihadiști și extremiștii fundamentaliști religioși ai Islamului sunnit. În plus e vorba despre o călătorie de patru zile la New York înaintea acțiunii în care autorul, însoțit de alți trei studenți saudiți – cei care au filmat scena atacului – fără ca să existe date care să susțină activitatea teroristă anterioară și legăturile cu atacuri teroriste.

Însă după revenirea în Florida, a avut loc o petrecere de cină în care atacatorul însoțit de alți studenți prezenți, s-au uitat la video-uri care reproduceau atacurile cu împușcături în masă. Tocmai trei dintre studenții saudiți prezenți la cină au fost cei care au înregistrat video atacul lui Alshamri din exterior iar alți doi l-au urmărit din mașină. Autoritățile americane caută în continuare probe pentru a lega atacul de mișcarea teroristă care l-a inspirat.

Dimensiunea trainingurilor pentru activitatea bazelor militare americane e relevantă. În ultimele săptămâni 18 aviatori pe portavioane și doi membri ai echipajelor din Aviația militară Regală saudită se află la pregătire în SUA, la US Navy, inclusive în Pensacola, în cadrul programului Naval Education and Training Security Assistance Field Activity destinate aliaților SUA. Forțele aeriene saudite își aleg singure pe cei trimiși în training, de obicei din familiile speciale, de elită, apropiate de Casa Regală.

Toți cei admiși la studii trebuie să știe engleză și să primească avizele de Securitate de la saudiți și americani deopotrivă. La Pensacola, bază cu 16.000 de militari și 7400 personal civil, sunt antrenați peste 62.700 de militari anual din 155 de state – anul 2018, costul studiilor ridicându-se la 776 milioane de dolari. Saudiții antrenați anul trecut sunt 1753, cu studii costând 121 mln dolari, iar anul 2019 are 3150 de saudiți la studii militare în SUA. Totuși aceasă selecție se dovedește că nu e infailibilă și că există costuri majore, iată chiar și în asemenea evenimente cercetate nu de NCIS, ca incidente de muncă, ci de FBI, ca atentate teroriste.

Deși atacurile cu victime multiple sunt curente în școli, licee, facultăți, campusuri sau mall-uri, fără nici o conotație teroristă, în unitățile militare aceste evenimente sunt extrem de rare. Totuși ele există, inclusive cu conotație teroristă. În iulie 2015, Youssuf Abdulazeez a atacat două facilități militare din statul Tennessee unde a ucis 4 trupe speciale și un marinar, atac inspirit, potrivit FBI, de un grup terorist strain. În 2011, maiorul Nidal Hasan, un psihiatru al armatei americane, a ucis 13 omeni și a rănit alți 30 la Fort Hood, fiind un lup singuratec, autoradicalizat și inspirit de Al Qaeda. În 2013, Aaron Alexis a ucis 12 oameni și rănit 8 în Washington Navy Yard, dar nu există date care să lege atacul de rațiuni teroriste. A fost și cazul atacului din Pearl Harbour, când un militar a deschis focul la portul naval din Hawaii și a ucis doi muncitori civili și rănind un al treilea înainte să se sinucidă. Din nou, fără a fi un act terorist.

Istoricul arată că orice tip de evaluare psihiatrică, psihologică, de Securitate pot să nu fie suficiente pentru a iddentifica din start pe cel deja radicalizat sau pe cel capabil de a fi radicalizat ulterior. Semnele preventive nu sunt identificabile, la fel și majoritatea premizelor psiologice care pot fi disimulate. Includerea în această serie drept cel mai sângeros atac cel realiat de un psiholog militar e cea mai clară probă a porozității sistemului care nu-i poate elimina pe toți potențialii viitori teroriști, persoane impresionabile, lesne de convins de către propaganda jihadistă pe net sau suficient de nepregătiți pentru a face față imboldurilor și pariurilor colegilor. Bravada și riscul la vârste fragede duce la probleme.

În cazul de la Pensacola, acolo unde datele finale ale cercetării vor veni mult mai târziu, atacatorul a stat 3 ani în SUA înainte de a lansa atacul, nefiind vorba despre un singuratic, un izolat sau alienat și căzut în mrejele organizațiilor teroriste și ideologiei jihadiste. Mohammed Saeed Alshamrani avea colegi, prieteni, studenți ca și el, socializa și era tot timpul însoțit de gașca proprie, era integrat și un bun pilot – altfel ar fi fost trimis acasă de mult.

În cadrul dezbaterii, Statele Unite trebuie să mai adauge și beneficiile pe care le obține din vânzarea pachetelor de training al militarilor care vine alături de vânzările de capabilități militare. E vorba despre cei care trebuie să opereze întreaga tehnică, de unde nevoia continuării marilor programe cu toți beneficiarii tehnologiei americane. Evident e vorba despre vânzări apropate de către Congres, despre vânzări către state partenere, însă cât de laxe au devenit condițiile vânzărilor și cunoașterii tehnicii americane, cât de pregătite sunt națiunile ce cumpără armament din SUA și cât de parteneri și aliați sunt, aceasta rămâne o întrebare majoră ce merită analizată în detaliu.

Mai adăugăm și reacțiile internaționale și ale publicului American față de modul de respectare a drepturilor omului, a principiilor și valorilor democratice în statele ce primesc armele și pregătirea necesară, o problemă cu multiple resorturi care afectează înălțimea morală pe care obișnuia să se plaseze Washingtonul, ca bază de legitimitate pentru acțiunile sale intervenționiste externe. Dezbaterile privind vaorile împărtpșite de către destinatarii armelor americane pot submina credibilitatea politică în lideri și pot ridica suspiciuni asupra momentului în care armele americane vor fi folosite împotriva soldaților și intereselor americane în terțe spații.

Așa cum s-a întâplat în cazul atacului terorist de la Pensacola în care nu se știe nici azi dacă a fost o bursă de studii a statului american sau o pregătire plătită de către cel saudit pentru ofițerul care a lansat atacul terorist în timp ce colegii săi îl filmau în loc să fi anunțat autoritățile despre enormitatea ce avea să se producă. Dincolo de declarațiile publice și de abordările diplomatice, atacul nu are cum să nu afecteze relațiile americano-saudite și să necesite revizuiri asupra procedurilor, modului de selecție și a testelor de Securitate necesare înaintea participării la asemenea studii ș traininguri pe teritoriul american.

Te-ar putea interesa și: