Atacul cu drone asupra unei fabrici de arme iraniene a fost un succes fenomenal - surse Mossad

Atacul cu drone asupra unei fabrici de arme iraniene a fost un succes fenomenal - surse MossadSursa foto: Dreamstime.com

În pofida afirmațiilor iraniene, atacul cu drone asupra Iranului la Isfahan a fost un succes extraordinar, potrivit unui amestec de surse de informații occidentale și surse străine, a relatat duminică dimineață The Jerusalem Post. Câteva ore mai târziu, The Wall Street Journal a ieșit cu un raport similar, afirmând că Israelul și Mossadul s-au aflat în spatele atacului, citând oficiali americani. Republica Islamică Iran a susținut că atacul cu dronă a eșuat și că a provocat doar pagube minore la acoperiș.

Sâmbătă au avut loc patru explozii mari la o fabrică de echipament militară, prezentate pe rețelele de socializare, împotriva unei instalații iraniene care dezvoltă arme avansate. Pagubele depășesc cu mult "pagubele minore la acoperiș" pe care Republica Islamică le-a anunțat duminică dimineață.

Nu a venit o revendicare imediată a responsabilității pentru atacul relatat de EVZ, dar surse militare spun că armata israeliană și Mossadul sunt în spatele operațiunii. Atacul a avut loc pe fondul tensiunilor dintre Iran și Occident privind activitatea nucleară a Teheranului și furnizarea de arme pentru războiul Rusiei din Ucraina, precum și a lunilor de demonstrații antiguvernamentale în țară.

Răspunsul Iranului este similar răspunsurile la incidente similare

Ministrul iranian de externe a declarat că atacul "laș" a avut ca scop crearea de "insecuritate" în Iran. Ministerul apărării iranian a declarat că explozia a provocat doar pagube minore și nu a făcut victime. Amploarea pagubelor nu a putut fi confirmată în mod independent.

La câteva ore după știre, Iranul și-a intensificat amenințările împotriva Israelului, în ciuda faptului că a pretins că atacurile au eșuat. Israelul tace, dar majoritatea serviciilor de informații occidentale și a surselor iraniene au creditat Mossadul cu atacuri similare de succes. Unul împotriva instalației nucleare iraniene de la Natanz în iulie 2020, altul la o instalație nucleară de la Natanz în aprilie 2021, o altă instalație nucleară la Karaj în iunie 2021.

Se crede că puține organizații la nivel global, în afară de Mossad, posedă capacitățile avansate și “chirurgicale" de atac afișate în cadrul operațiunii, scrie Jerusalem Post, . Au fost implicate mai multe drone de mari dimensiuni, cu cantități semnificative de explozibili, care și-au atins țintele cu o precizie deosebită.

Un program de rachete hipersonice

În fiecare dintre incidentele anterioare, Teheranul a încercat inițial să pretindă că atacurile au eșuat și a recunoscut amploarea pagubelor abia atunci când fotografiile din satelit sau alte dovezi au pătruns în sfera publică, depășindu-le negările.

Încă nu este clar dacă fabrica de arme avansate avariată se refereau doar la cele folosite în războiul convențional sau ar putea avea relevanță nucleară, cum ar fi pentru utilizarea în rachete balistice sau explozibili care pot fi utilizați atât pentru arme convenționale, cât și nucleare. Orașul Isfahanul a fost folosit în repetate rânduri pentru diverse operațiuni nucleare, precum și pentru chestiuni militare nenucleare. La un moment dat, Iranul chiar a declarat AIEA că unele dintre activitățile nucleare care se desfășoară la instalația nucleară de la Karaj până în iunie 2021 au fost mutate la Isfahan.

WSJ a menționat că în apropiere se află o instalație aerospațială iraniană. Speculațiile s-au concentrat în jurul întrebării dacă atacul a fost menit să pună pe butuci programul avansat de drone al Iranului sau un nou program, cum ar fi dezvoltarea de rachete hipersonice, cu ajutorul Rusiei. Rachetele hipersonice zboară atât de repede și au o manevrabilitate atât de avansată încât mulți experți cred că ar putea penetra toate sistemele de apărare aeriană ale Israelului.

O altă ipoteză a fost aceea că SUA și CIA ar fi putut fi implicate

Experții au remarcat că SUA și Israelul tocmai au petrecut o săptămână întreagă desfășurând exerciții militare în jurul unor ținte de atac, cum ar fi Iranul, astfel încât efectuarea unui astfel de atac imediat după aceste exerciții ar putea fi menită să trimită un mesaj cu privire la seriozitatea lor. Aceștia au estimat că vizita directorului CIA, William Burns, în Israel chiar înainte de atac a fost o dovadă a necesității unei întâlniri speciale față în față între șefii CIA și Mossad care pregăteau atacul.

Statele Unite ale Americii au adoptat un ton mai agresiv cu Iranul de când a furnizat drone Rusiei în războiul cu Ucraina și a demonstrat și mai multă nerăbdare recent față de eșecul Teheranului de a reveni la acordul nuclear din 2015.

Ne puteți urmări și pe Google News