Evenimentul Zilei > International > Atac cu drone asupra unei uzine militare iraniene din Isfahan
Atac cu drone asupra unei uzine militare iraniene din Isfahan

Atac cu drone asupra unei uzine militare iraniene din Isfahan

Dronele au atacat în cursul nopții o fabrică de tehnică militară iraniană din orașul central Isfahan, a anunțat duminică dimineața devreme agenția de știri de stat IRNA. Aceasta a preluat o declarație a Ministerului Apărării potrivit căreia atacul a avut loc sâmbătă seara târziu și a provocat pagube minore la un acoperiș. Raportul a precizat că trei drone au fost doborâte de apărarea aeriană iraniană. Ministerul nu a precizat cine este suspectat de comiterea atacului.

IRNA a raportat, de asemenea, un incendiu la o rafinărie de petrol din orașul Tabriz din nordul Iranului, precizând că o persoană a fost rănită. Aceasta nu a precizat ce a cauzat incendiul sau dacă are legătură cu incidentul din Isfahan. Ministerul iranian al Apărării a raportat mai multe atacuri cu drone asupra unei uzine militare din orașul Isfahan, din centrul țării. Atacurile au fost „nereușite” și nu s-au înregistrat victime, a precizat ministerul într-o declarație duminică dimineață devreme, citată de ABC News.

„Una dintre [drone] a fost lovită de … apărarea antiaeriană, iar celelalte două au fost prinse în capcane de apărare și au explodat”, se arată în declarația preluată de agenția de presă de stat, IRNA. „Din fericire, acest atac nereușit nu a provocat pierderi de vieți omenești și a provocat pagube minore la acoperișul atelierului”, a precizat aceasta. Ministerul Apărării din Iran nu a precizat cine este suspectat de comiterea atacului.

Declarația a fost făcută la scurt timp după ce presa iraniană a raportat o explozie puternică în Isfahan. Agențiile de știri au publicat o înregistrare video care arată o străfulgerare de lumină la uzina, despre care se spune că este o fabrică de muniții, și imagini cu vehicule de urgență și camioane de pompieri în afara uzinei. Ministerul Apărării a declarat că atacul „nu a afectat instalațiile și misiunea noastră… și astfel de atacuri oarbe nu vor avea un impact asupra continuării progresului țării”.

O rafinărie cuprinsă de incendiu

Rapoartele privind atacurile cu drone din Isfahan au venit, de asemenea, în momentul în care televiziunea de stat iraniană a anunțat, de asemenea, că a izbucnit un incendiu la o rafinărie de petrol dintr-o zonă industrială din apropierea orașului Tabriz din nord-vestul țării. Televiziunea a precizat că nu se cunoaște încă cauza incendiului și a prezentat imagini cu pompierii care încearcă să stingă focul.

În ultimii ani au avut loc mai multe explozii și incendii în jurul unor instalații militare, nucleare și industriale iraniene. De cele mai multe ori Israelul a fost bănuit că se află în spatele atacurilor. Cele două țări sunt în conflict în ceea ce privește programul nuclear al Teheranului. Israelul susține că Iranul încearcă să dezvolte arme nucleare, acuzație pe care Teheranul o neagă.

În luna iulie a anului trecut, Iranul a declarat că a arestat o echipă de sabotaj formată din luptători kurzi care lucrau pentru Israel și care plănuia să arunce în aer un centru „sensibil” al industriei de apărare din Isfahan. De asemenea, Iranul a acuzat Israelul pentru asasinarea principalului său om de știință în domeniul nuclear, Mohsen Fakhrizadeh, în 2020, precum și pentru un atac asupra instalației sale nucleare subterane de la Natanz, în aprilie 2021, care i-a avariat centrifugele. Israelul nu a revendicat responsabilitatea pentru aceste atacuri.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: