După reuniunea miniştrilor apărării din Turcia, Rusia şi Siria, care s-a desfăşurat după doi ani de întâlniri ale reprezentanţilor serviciilor secrete şi când se aştepta o reuniune a miniştrilor de externe, Siria a anunţat "condiţii" pentru normalizarea relaţiilor.
După anunţul oficial al ministrului de externe Faisal Mekdad, a urmat o declaraţie a unui oficial de rang înalt al regimului de la Damasc. Iar simultan au apărut ştiri în presă în care se presupune că în spatele acestor declaraţii se află Iranul. Succint, condiţiile regimului de la Damasc:
- Turcia să se retragă din nord.
- Să nu acorde sprijin grupărilor de opozanţi.
De unde a apărut această ridicare de mână
În unele analize se sare peste evenimentele asimetrice. Metoda războiului asimetic este între cel puternic şi cel slab; putem spune că sunt metodele pe care le aplică cel slab. Chiar dacă partea puternică nu acordă importanţă acestor metode, cel slab va urmări să genereze efectul opiniei publice. Vorbind despre întâlnirea miniştrilor de externe, ba chiar şi despre o întâlnire tripartită a liderilor, dintr-odată Siria a adoptat o abordare asimetrică:
- Pentru a crea impresia că regimul nu are nevoie de Turcia.
- Pentru a sublinia că Erdoğan are nevoie de regimul sirian înaintea alegerilor din Turcia.
- De fapt, încearcă să adune forţa pe care ea nu o are prin intermediul altor ţări.
Influenţa Iranului
Bine, dar cine sunt aceste alte ţări? Dacă privim ştirile apărute în presa internaţională, nu este deloc greu să vedem influenţa Iranului. Acum să vedem de ce se opune Iranul:
- Problema principală a Iranului este întâlnirea Turciei cu Damascul prin intermediul Rusiei.
- O altă problemă importantă a Iranului este: "Cine îl va manevra pe Assad, Iranul sau Rusia?"
- Sau atât Turcia, cât şi Rusia au informat Iranul de acest proces.
Ministrul de externe al Iranului vine după întâlnirile avute la Damasc
Dacă nu va avea loc o schimbare de ultim moment, ministrul de externe al Iranului, Hossein Amir-Abdollahian, va sosi astăzi la Ankara. Imediat după vizita la Damasc, Abdollahian se va afla în Turcia. Chiar dacă nu în cel mai deschis mod, Ankara îşi va expune scopul şi nemulţumirile.
A sparge încercuirea
Anul 2021 a fost pentru Turcia anul în care a spart încercuirea. După lupta pe care a dus-o în plan internaţional după 15 iulie, 2021 a fost pentru Turcia anul în care a constatat că "Se construieşte o nouă lume. Turcia nu poate rămâne în afara acestei lumi. Ţări cu care noi nu avem relaţii se apropie una de cealaltă. Ori vom continua disputele, ori vom alege să discutăm". Iar în cele din urmă s-a decis ca problemele să fie soluţionate prin negocieri, mai întâi la nivel de servicii secrete, apoi de miniştri, iar apoi la nivel de lideri. Iar Siria este una din aceste ţări. Turcia va încerca să rămână în spaţiul de joacă, făcând tot ce îi stă cu putinţă. În acest proces, Ankara consideră a fi posibile obţinerea de progrese în problema normalizării relaţiilor cu Siria, prin susţinere din partea Iranului sau a altei ţări. Să nu fie o surpriză pentru nimeni dacă această situaţie se va adeveri şi Siria nu va renunţa, iar Ankara se va aşeza la masă cu ruşii şi va spune "Noi am făcut tot ce ne-a stat în putinţă".
Mesaj clar către SUA
Mâine se vor întâlni ministrul de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Princpalele teme de pe agendă sunt Siria, sprijinul pe care Statele Unite îl acordă YPG (Unităţile de Apărare a Poporului-n.trad.) avioanele F-16, Grecia, FETÖ (Mişcarea Gülen-n.trad.)... Proiectul pentru vânzarea către Turcia a avioanelor F-16 este pe masa Congresului, dar de această dată, SUA doresc să îndeplinească în acelaşi timp şi cererea Greciei de avioane F-35. Însă condiţia pentru avioanele F-16 este aderarea Suediei şi Finlandei la NATO. Înaintea întâlnirii dintre cei doi miniştri de externe, Ankara a transmis SUA poziţia sa în această problemă. În special după ultimele evenimente din Suedia ale simpatizanilor PKK şi refuzul extrădărilor, Ankara a transmis: "Dacă preferaţi condiţia aderării la NATO, Turcia va renunţa la avioanele F-16. Iar problema cu NATO va deveni una de lungă durată şi relaţiile dintre Turcia şi SUA se vor tensiona şi mai mult.", potrivit hurriyet.com.tr
(Traducerea Rador)