Atac dur la DNA în cazul Nelu Tătaru: O distrugere premeditată de cariere și destine

Atac dur la DNA în cazul Nelu Tătaru: O distrugere premeditată de cariere și destine Nelu Tătaru, Sursa foto: facebook / Nelu Tătaru

Dus în urmă cu câteva zile de DNA la audieri cu mare tam-tam sub acuzația de luare de mită, Nelu Tătaru s-a trezit și cu imunitatea ridicată, și cu banii neluați. În înregistrările video prezentate de Direcția Națională Anticorupție nu se vede concret că fostul ministru al Sănătății ar fi pus mâna pe vreo bancnotă. Cazul este în continuare "fiebinte" și tot mai multe voci susțin că ancheta este, în fapt, o "diversiune".

Nu a condiționat actul medical

Jurnalistul Răzvan Savaliuc critică decizia DNA de coborî nivelul luptei anticorupție la nivelul relațiilor interumane: "Este o diversiune pe care nu ar trebui să o mai vedem în Justiție. Pentru că Nelu Tătaru, ca medic, nu a condiționat actul medical de atențiile pe care le-a primit".

Acesta afirmă că "nu a cerut nimic pacienților care l-au vizitat. Sigur, moral, putem să-l judecăm fiecare după cum dorim, dar din punct de vedere al legii penale, faptele lui nu pot fi încadrate la luare de mită".

Cu alte cuvinte, nu poate fi vorba despre corupție.

Direcția Națională Anticorupție

DNA. Sursa foto: Facebook

Lipsește vinovăția și lipsește tocmeala

"De ce?", se întreabă jurnbalistul. "Pentru că lipsesc elementele de baza ale infracțiunii de mită: lipsește vinovăția și lipsește tocmeala". Altfel spus, unde lipsește condiționarea/tocmeala, nu există mită, chiar daca s-a primit.

Răzvan Savaliuc spune că "omul nu a cerut, nici nu a spus că dacă va primi sau nu va primi ceva, va face sau nu ceva ca medic. Că pacienții i-au lăsat atenții, pentru că așa au vrut ei, așa e în viață".

El face referire la articolul 15 din Codul penal, care definește infracțiunea ca fiind “fapta prevăzută de legea penală, săvârșită cu vinovăție, nejustificată și imputabilă persoanei care a săvârșit-o”.

"Devenim niște monștri peste noapte"

Jurnalistul luju.ro atacă decizia DNA de a se coborî "premeditat la nivelul relațiilor interumane": "Aici nu mai avem de-a face cu combaterea vreunui fenomen infracțional, ci cu distrugerea premeditată de cariere și destine."

Răzvan Savaliuc consideră că astfel de gesturi sunt extrem de periculoase, pentru că, "pe un asemenea tipar, toți putem fi transformați în corupți peste noapte" și "devenim niște monștri peste noapte, numai buni de ostracizat în societate".

Revista presei