Atac cu drone armate în miezul nopții. Ținta a fost un cunoscut aeroport

Atac cu drone armate în miezul nopții. Ținta a fost un cunoscut aeroport Drone rusești. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un atac cu "drone armate" a vizat sâmbătă seară aeroportul internaţional din Erbil, în apropierea consulatului Statelor Unite în acest oraş din nordul Irakului, a anunţat unitatea de luptă antiteroristă din Kurdistanul irakian, fără să ştie deocamdată dacă s-au înregistrat victime, notează AFP.

"Atacul asupra aeroportului internaţional din Erbil a fost efectuat cu drone înarmate", a explicat într-un comunicat forţa antiteroristă a regiunii autonome.

Aeroportul, unde există o bază aeriană care găzduieşte trupe ale coaliţiei internaţionale antijihadiste, "nu a suferit pagube", potrivit directorului aeroportului, Ahmed Hoshiar.

Mai mulţi martori au spus că au auzit cel puţin şase explozii în zonă, scrie Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Aeroportul din Erbil a fost atacat de mai multe ori în ultimul an, inclusiv cu drone care transportau explozivi.

Oficiali americani au acuzat de aceste atacuri miliţiile musulmane şiite proiraniene, care au jurat să lupte până când restul de 2.500 de militari americani vor părăsi ţara.

Lovitură pentru SUA

Sâmbătă, o investigație publicată de ziarul The New York Times contestă poziția forțelor militare SUA, care susțin că, în cazul ultimei lovituri din Afganistan, au ucis un jihadist. Potrivit anchetei ziarului american, forțele speciale este posibil să fi atacat nu o mașină încărcată cu explozivi, ci un ONG-ist care transporta mai multe bidoane cu apă.

Este vorba despre ultima rachetă lansată de SUA în războiul desfășurat pe durata a 20 de ani în Afganistan. Forțele militare americane au numit atacul o „lovitură justificată” – un atac cu dronă, lansat după ore de supraveghere, pe 29 august împotriva unui vehicul despre care oficialii SUA au crezut că ar conține o bombă ISIS și că ar reprezenta o amenințare iminentă pentru trupele de pe aeroportul din Kabul.

În raportul Times, șoferul a fost identificat ca fiind Zemari Ahmadi, un angajat care lucra pentru un grup de ajutorare din SUA. Dovezile sugerează că, de fapt, călătoriile sale din acea zi au constat în transportarea colegilor la și de la locul de muncă. O analiză a înregistrărilor video a arătat că ceea ce au văzut militarii SUA ar fi putut fi Ahmadi și un coleg care încărcau canistre de apă în portbagajul mașinii pentru a le transporta acasă la familia sa.

În timp ce armata americană a declarat că atacul cu dronă ar fi putut ucide trei civili, raportul Times arată că a ucis 10 persoane, inclusiv șapte copii, într-un bloc rezidențial dens.