Evenimentul ZileiInternationalAtac cu dispozitiv exploziv. Trei soldați francezi și-au pierdut viața

Atac cu dispozitiv exploziv. Trei soldați francezi și-au pierdut viața

Atac cu dispozitiv exploziv. Trei soldați francezi și-au pierdut viața
Doi soldaţi francezi au fost ucişi şi al treilea a fost rănit sâmbătă în nord-estul Mali, într-un atac cu dispozitiv exploziv improvizat.

Cu o săptămână în urmă, alți trei militari francezi și-au pierdut viața în circumstanțe similare, a anunţat preşedinţia Franţei.

Preşedintele Emmanuel Macron a „aflat cu mare tristeţe” despre moartea în regiunea Menaka a „doi soldaţi din Regimentului 2 de husari din Haguenau, sergentul Yvonne Huynh şi brigadierul Loďc Risser”, potrivit unui comunicat al Palatului Elysee.

Yvonne Huynh, în vârstă de 33 ani, este prima femeie din armata franceză ucisă în Sahel după intervenţia Serval în 2013. Loďc Risser avea 24 de ani. Amândoi erau angajaţi într-un regiment specializat în informaţii militare.

Aceste decese ridică la 50 numărul soldaţilor francezi care şi-au pierdut viaţa în Sahel din 2013 în operaţiunile antijihadiste Serval, apoi Barkhane, a precizat statul-major al armatelor.

„Autovehiculul lor a făcut obiectul unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat în cursul unei misiuni de strângere de informaţii”, a precizat Palatul Elysee.

Viaţa camaradului lor rănit nu este în pericol, a adăugat documentul.

Emmanuel Macron a salutat memoria celor doi soldaţi, „căzuţi pentru Franţa în timp ce îşi îndeplineau datoria”.

El a reafirmat „determinarea Franţei în lupta sa împotriva terorismului”, la cinci zile după un alt atac mortal contra forţei Barkhane în centrul Mali.

La rândul său, ministrul francez al forţelor armate, Florence Parly, a adus un omagiu „tăriei angajamentului, curajului şi sacrificiului lor de sine”, relatează Agerpres.


Accesează: