Evenimentul Zilei > International > Atac cu bombă la vicepreședinte. Peste 20 de persoane se numără printre victimele exploziei
Atac cu bombă la vicepreședinte. Peste 20 de persoane se numără printre victimele exploziei

Atac cu bombă la vicepreședinte. Peste 20 de persoane se numără printre victimele exploziei

Convoiul vicepreşedintelui afgan Amrullah Saleh a fost vizat de un atac cu bombă la o margine de drum, la Kabul.

 

Înaltul oficial a scăpat nevătămat de explozie, dar cel puţin 20 de persoane, între care civili şi gărzi de corp ale vicepreședintelui, au fost ucise şi rănite, a relatat Reuters, citând un purtător de cuvânt al acestuia.

„Inamicii Afganistanului au încercat încă o dată să-i facă rău vicepreşedintelui Amrullah Saleh în această dimineaţă”, a declarat Razwan Muran, şeful serviciului de presă al lui Saleh într-o postare pe Facebook, adăugând că „atacul terorist a eşuat şi Saleh a scăpat din atac, viu şi nevătămat”. Acelaşi purtător de cuvânt a declarat pentru Reuters că mai multe gărzi de corp ale vicepreşedintelui au fost rănite în atentat.

Cel puţin patru persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 16 au fost rănite în urma atacului, a indicat un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii afgan.

Nerevendicat deocamdată, atacul intervine chiar înainte de mult aşteptatele negocieri de pace între guvernul afgan şi talibani la Doha, capitala Qatarului.

Saleh, fost şef al serviciilor de informaţii afgane, a supravieţuit mai multor tentative de asasinat, inclusiv una asupra biroului său, anul trecut, când au fost ucise 20 de persoane.

Oficiali şi diplomaţi au avertizat că recrudescenţa subminează încrederea necesară pentru succesul negocierilor menite să pună capăt insurecţiei care a început după înlăturarea talibanilor aflaţi la putere la Kabul în urma intervenţiei forţelor americane la sfârşitul anului 2001, scrie Agerpres.

Pe fondul atentatelor din ultimul timp de la Kabul, preşedintele american Donald Trump va anunţa în curând retragerea mai multor trupe din Irak şi Afganistan, a transmis marţi un înalt responsabil al administraţiei sale.

La rândul său, în august, Pentagonul a afirmat că vrea să-şi reducă la mai puţin de 5.000 de militari prezenţa în Afganistan pe fondul negocierilor de pace inter-afgane.

În prezent, SUA dispun de 8.600 de militari în Afganistan.

Conform unui acord semnat în februarie la Doha de Washington şi talibani, trupele străine vor părăsi Afganistanul în 2021, în schimbul unui angajament al talibanilor în favoarea păcii.