Evenimentul Zilei > International > Atac cibernetic de amploare în Albania. Toate site-urile instituțiilor guvernamentale au fost închise
Atac cibernetic de amploare în Albania. Toate site-urile instituțiilor guvernamentale au fost închise

Atac cibernetic de amploare în Albania. Toate site-urile instituțiilor guvernamentale au fost închise

Duminică, 7 august 2022, toate serviciile publice disponibile prin internet, dar și toate site-urile online ale instituțiilor guvernamentale albaneze au fost ținta unui atac cibernetic sincronizat, comandat din exteriorul țării, conform Agenţiei Naţionale Albaneze pentru Societatea Informaţională (AKSHI).

Agenţia Naţională Albaneză pentru Societatea Informaţională (AKSHI) a hotărât să închidă „sistemele guvernamental până la neutralizarea atacurilor inamicului”, cu scopul de a putea „face faţă acestor lovituri fără precedent şi periculoase”.

Albania, ținta unor atacuri cibernetice fără precedent

Agenția albaneză a informat că vizate de atacul cibernetic au fost inclusiv pagina de internet a cabinetului premierului, dar și cea a Parlamentului, alături de portalul e-Albania, utilizat de cetăţenii şi străinii din ţară pentru a avea acces la serviciile publice.

Pe lângă asta, AKSHI a decis să coopereze cu echipe ale Microsoft, Jones Group International şi ale companiilor din Albania din domeniul tehnologiei informaţiei, din dorința de a împiedica atacatorii cibernetici să producă daune sau chiar compromiterea sistemelor.

Începând din data de 1 mai 2022, mare parte din oficiile de stare civilă albaneze au fost închise de autorități, astfel că documentele pe care le emiteau instituțiile în cauză au fost redirecționate către portalul guvernamental e-Albania, conform Agerpres.

Atac cibernetic asupra site-ului prezidențial din Taiwan

Biroul prezidențial din Taiwan a confirmat că pe 2 august 2022, în jurul orei 17:15, ora locală, site-ul web al biroului prezidențial a fost atacat cibernetic. Atacul a avut drept sursă o locație de peste mări. În timpul acestui atac, traficul site-ului a crescut de 200 ori peste nivelul dintr-o zi obișnuită. De aceea site-ul a „căzut”, preț de 20 de minute.

Purtătorul de cuvânt a subliniat că autoritățile din Taipei vor monitoriza cu mai multă atenție situația,  pentru a asigura asigura securitatea și funcționarea stabilă a infrastructurii cheie a țării, conform unor informații prezentate pe contul de Twitter al jurnalistei Tingting Liu.

Atacul informatic asupra site-ului web al președinției din Taiwan survine în contextul vizitei pe care Nancy Pelosi a făcut-o la Taipei. Avionul Forţelor Aeriene ale SUA (SPAR19), la bordul căruia se află preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, a aterizat în Taiwan la ora locală 22:43 (17:43 ora României), în pofida opoziţiei Chinei faţă de această vizită.