Asul din mâneca lui Xi Jinping: Armata. Vom fi iarăși ce am fost și mai mult decât atât

sursa: arhivă EVZ

În cadrul Congresul Naţional al Poporului, președintele chinez a rostit un puternic discurs motivațional. Jinping mizează pe forța armatei pentru ca țara să revină la statutul de odinioară.

Asul din mâneca lui Xi Jinping: Armata! Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a cerut ca armata ţării să fie în permanenţă pregătită să răspundă 'instabilităţilor' şi 'incertitudinilor', a transmis miercuri agenţia dpa, citând presa de stat chineză.

Asul din mâneca lui Xi Jinping: Armata! China, în căutarea gloriei pierdute

Toate forţele armate trebuie 'să fie pregătite întotdeauna să răspundă tuturor genurilor de situaţii complexe şi dificile'. Declarația a fost făcută marţi, la o întrunire cu delegaţia armatei la Congresul Naţional al Poporului.

Dezvoltarea armatei trebuie să se axeze pe 'pregătirea de luptă', a specificat preşedintele chinez, potrivit agenţiei Xinhua, citată de Agerpres.

Noul plan cincinal pe anii 2021-2025, prezentat la congres, oferă un bun punct de plecare pentru întărirea apărării naţionale şi a armatei, a mai precizat Xi.

Cheltuielile militare ale Chinei vor crește cu 6.8% în 2021

Vineri, la finalul sesiunii de o săptămână, congresul urmează să aprobe un plan de dezvoltare. De asemenea, va fi confirmată o creştere solidă, de 6,8%, a cheltuielilor militare pentru anul 2021.

Xi a mai spus că planul vizează accelerarea construirii unei 'descurajării strategice de înalt calibru'. Mai exact, armata chineză trebuie 'să apere cu hotărâre suveranitatea, securitatea naţionale şi interesele de dezvoltare' ale ţării.

Xi Jinping, care este şi liderul partidului comunist şi preşedintele comisiei militare, a mai spus că dezvoltarea armatei trebuie să fie impulsionată de inovaţie. Sunt necesare eforturi suplimentare pentru inovaţie independentă în ştiinţă şi tehnologie, a mai explicat președintele.

Xi jubilează: E un miracol. China a eradicat sărăcia extremă

Modernizarea şi extinderea armatei chineze au loc în contextul tensiunilor în creştere cu Statele Unite şi Taiwan, al incidentelor la graniţa cu India şi al disputelor cu privire la insulele din Marea Chinei de Sud şi Marea Chinei de Est.

La finalul lunii februarie, preşedintele jubila pentru că ţara s-a achitat de "sarcina dificilă" de eradicare a sărăciei extreme în China. "un miracol", conform propriei declaraţii. Obiectiv pecare Beijingul îşi propusese să-l atingă cu orice preţ înainte de centenarul Partidului Comunist Chinez (PCC) ce va fi sărbătorit în iulie.

Citește și Război cu China nu se face. SUA, pe punctul de a deveni un tigru de hârtie în Pacific