Astronomii, uluiți de noua descoperire. Au detectat o gaură neagră aproape de Pământ

Sursa foto: Arhiva EvZ

Astronomii cred că au descoperit o gaură neagră mult prea aproape de Pământ şi se întreabă de ce nu au văzut-o până acum deoarece aparatura extrem de evoluată le permitea.

La aproximativ 1.500 de ani lumină de Pământ, într-o constelație a Căii Lactee cunoscută sub numele de Monoceros, se află probabil cea mai apropiată gaură neagră de planeta noastră, iar oamenii de știință au avut norocul să o găsească. Echipa de la Universitatea de Stat din Ohio a numit-o Unicorn. Când am analizat datele, această gaură neagră - Unicornul - tocmai a apărut, spune astronomul Tharindu Jayasinghe.

Cum a fost descoperită gaura neagră?

În timp ce analizau date de la diferite sisteme de telescoape și sateliți, astronomii au văzut un gigant roșu din constelația Monoceros, care se afla în ultimele sale etape ale vieții. Viteza stelei și modul în care a fost trasă de gravitație au sugerat că există o mică gaură neagră care orbitează în jurul ei. Mărimea acestui însoțitor întunecat și tăcut a fost calculată la aproximativ 3 mase solare.

„Așa cum gravitația Lunii distorsionează oceanele Pământului, provocând ca nivelul mării să crească și să producă maree mari, la fel și gaura neagră distorsionează steaua, cu o axă mai lungă decât cealaltă”. a explicat astronomul Todd Thompson, care a contribuit la găsirea altor mici găuri negre în trecut.

De ce nu am văzut-o până acum?

Jayasinghe și colegii săi au analizat acest set mare de date și au observat ceva interesant: lumina gigantului roșu se schimbă periodic în intensitate, indicând faptul că un alt obiect trage steaua și își schimbă forma.

Echipa a stabilit că obiectul care formează norii este probabil o gaură neagră – dintre care una conține doar trei mase solare, pe baza detaliilor despre viteza stelei și distorsiunea luminii.

Dar Jayasinghe a privit-o într-un mod diferit. Analizând datele, viteza stelei și modul în care a fost trasă de gravitație au sugerat că există o mică gaură neagră care orbitează în jurul ei. Mărimea acestui însoțitor întunecat și tăcut a fost calculată la aproximativ 3 mase solare.

„Așa cum gravitația lunii distorsionează oceanele Pământului, provocând marea să se umfle spre și departe de lună, rezultând o maree mare, tot așa o gaură neagră deformează steaua într-o formă asemănătoare fotbalului, cu o axă mai lungă decât cealaltă spune co-autorul studiului Todd Thompson, președinte al departamentul de Astronomie din Ohio.

„Cea mai simplă explicație este că este o gaură neagră – în acest caz, cea mai simplă explicație este cea mai probabilă”, explică astronomul Todd Thompson, care a contribuit la găsirea altor mici găuri negre în trecut.

Unicornul este încă candidat pentru o gaură neagră deocamdată

Foarte puține dintre aceste găuri negre ultra-ușoare sunt cunoscute, deoarece sunt foarte greu de găsit. Se știe că găurile negre mănâncă totul, inclusiv lumina, așa că astronomii le-au descoperit în mod tradițional, observând efectul pe care îl au asupra mediului înconjurător (deși recent s-au obținut unele imagini directe cu o gaură neagră mulțumită Telescopului Horizon Event). Și cu cât este mai mică gaura neagră, cu atât impactul este mai mic.

Thompson a spus că eforturile de a găsi găuri negre cu masă foarte scăzută au crescut dramatic în ultimii ani, așa că vom putea afla în curând mai multe despre aceste obiecte misterioase.

Cine știe câte găuri negre mai mici sunt acolo pentru noi să le găsim, mai spune astronomul. Rezultatele au fost acceptate pentru publicare în Notificările lunare ale Royal Astronomical Society, potrivit ScienceAlert.