Evenimentul Zilei > Actualitate > Astronomi de top: Există viaţă EXTRATERESTRĂ aproape 100%. Ar fi de-a dreptul bizar dacă am fi singuri
Astronomi de top: Există viaţă EXTRATERESTRĂ aproape 100%. Ar fi de-a dreptul bizar dacă am fi singuri

Astronomi de top: Există viaţă EXTRATERESTRĂ aproape 100%. Ar fi de-a dreptul bizar dacă am fi singuri

Doi astronomi americani de top i-au asigurat pe membrii Congresului american că există viaţă extraterestră, precizând că "ar fi de-a dreptul bizar dacă am fi singuri în Univers".

Potrivit ABC News, citând Agerpres, Dan Werthimer, director al Centrului SETI de la Universitatea California din Berkeley (programul SETI are drept obiectiv căutarea speciilor extraterestre inteligente) şi colegul său, Seth Shostak, astronom la SETI Institute, au apărut în faţa Comitetului pentru Ştiinţă, Spaţiu şi Tehnologie din cadrul Camerei Reprezentanţilor pentru a solicita continuarea finanţării programului SETI şi nu s-au temut să precizeze că probabilitatea existenţei vieţii extraterestre este de aproape 100%.

Werthimer a precizat că posibilitatea existenţei vieţii de orice natură, de la organisme simple, unicelulare, până la specii inteligente, dezvoltate tehnologic, este aproape o certitudine.

Singuri în Univers?

"Ar fi de-a dreptul bizar dacă am fi singuri" în Univers, a susţinut Werthimer în faţa comitetului. 

"Dacă extrapolăm pe baza (exo)planetelor descoperite deja, există în jur de un trilion de planete doar în galaxia noastră, fără a vorbi şi despre alte galaxii. Există în consecinţă foarte multe locuri unde ar putea exista condiţiile apariţiei vieţii", l-a completat şi Shostak. 

O stea din cinci are planete ca Pământul

"Ştim deja că majoritatea stelelor au în jurul lor sisteme planetare, iar dintre acestea, probabil că o stea din cinci are pe orbita sa planete asemănătoare Pământului", a adăugat el.

"Trebuie să fii îngust la minte să nu te gândeşti că trebuie să mai existe viaţă şi pe alte planete din Univers", a subliniat Werthimer.

Numeroase civilizaţii avansate

Cei doi au explicat că în Univers există o multitudine de forme de viaţă, în diferite stadii evolutive, de la cele mai simple organisme, la cele mai complexe, putând exista, de asemenea, "şi numeroase civilizaţii avansate".

Dan Werthimer a mai precizat că nu este un avocat al ideii iniţierii contactului cu eventualele civilizaţii extrerestre, precizând că este mai "cuminte" doar să "recepţionăm semnalele lor şi să vedem de unde vin". 

"Părerea mea este că ar fi bine să ne limităm doar la a asculta", a subliniat el.

În trecutul apropiat nu am fost vizitaţi de extatereştri

Atât Shostak cât şi Werthimer au declarat însă în faţa comitetului că sunt convinşi că, în trecutul apropiat cel puţin, nu am fost vizitaţi de extatereştri.

"Nu cred că (o astfel de vizită) ar fi putut fi ţinută secretă de guvernele acestei lumi. Dacă extratereştrii ar fi ajuns cu adevărat până aici, cred că toţi am fi aflat asta", a precizat Shostak.