Astm bronşic de la locul de muncă

Astm bronşic de la locul de muncă

Angajaţi ai unei fabrici de componente auto din Ploieşti acuză conducerea firmei că s-au îmbolnăvit din cauza condiţiilor impropirii de lucru.

Mai mulţi angajaţi ai fabricii japoneze de componente auto Calsonic Kansei, din Parcul Industrial Ploieşti, susţin că s-au îmbolnăvit de astm bronşic şi de dermatită din cauza condiţiilor grele de muncă.        

„La un an de la angajare, am început să mă simt rău”

Marian Roşu (39 de ani) a lucrat la Calsonic doi ani şi jumătate, la linia de aer condiţionat şi radiatoare auto, şi povesteşte că la un an de la angajare au început să apară şi primele probleme de sănătate.

„La un an de la angajare, am început să mă simt rău. Eram la un post de curăţat cleme, nişte bare care presează radiatorul auto. Le curăţam la o perie de sârmă cu fluorură de potasiu aluminat şi ulei mineral. Nu lucram numai la bare, ci şi la depozitul de pastă şi praf de fluorură. Dizolvam substanţele periculoase în apă şi, automat, tot praful care se ridica îl înhalam şi nu aveam măşti. La angajare nu mi s-a spus în ce mediu lucrez”, susţine Marian Roşu.

Bărbatul mai spune că starea lui s-a agravat în septembrie 2008, când a început să tuşească şi să aibe sângerări nazale. „Le-am spus că nu mai suport. Şeful de echipă mi-a spus să mai stau şi eu, să treacă auditul. Am fost apoi la doamna Maria Tătaru, director de resurse umane, să îi spun problema, dar nici măcar nu s-a uitat la mine. Am încercat să vorbesc să mă mute pe altă secţie. M-au întrebat dacă vreau un post de muncitor necalificat. Nu am acceptat fiindcă am o specializare în Polonia, pentru montator subansamble”, îşi continuă Marian Roşu povestea.      

Acuzat că a venit beat la serviciu

În ianuarie, i s-a făcut rău în timp ce lucra în schimbul trei. „Nu puteam să mai respir. Supervizorul mi-a spus că nu mă mai primeşte, fiindcă am venit beat. Atunci am cerut să mi se pună etilotestul, dar au schimbat subiectul”, ne-a declarat Marian Roşu.

În aceeaşi lună, Marian Roşu s-a prezentat la un medic alergolog şi apoi a fost internat, timp de cinci în zile, la Secţia de medicina muncii din cadrul Spitalului Colentina, din Bucureşti.

„Domnul Roşu a venit la mine pentru un concediu medical şi mi-a descris mediul în care lucrează. Eu i-am dat o trimitere către Clinica de medicină a muncii din cadrul Spitalului Colentina pentru că am avut suspiciunea de astm bronşic profesional şi dermatită, aşa cum reiese şi din scrisoarea medicală semnată de mine”, explică Cristina Surdu, medic primar alergolog în Ploieşti.       

Boli profesionale

După cele cinci zile de internare, timp în care a fost investigat de o comisie de medici specialişti în medicina muncii, Marian Roşu a fost externat cu diagnosticul de astm bronşic profesional şi dermatită de contact.

Potrivit biletului de externare semnat de medicul primar de medicina muncii Iulia Crull, ambele boli au fost cauzate de expunere la iritanţi (fluorură de potasiu aluminată şi uleiuri minerale). „Când am fost la doctor, să aflu ce se întâmplă, mi s-a pus şi diagnosticul: astm bronşic şi dermatită. Am tot timpul mâinile inflamate, roşii şi mi-a căzut părul. Înainte de Calsonic, am lucrat la o firmă de pază, unde nu am avut niciodată probleme de sănătate”, adaugă Marian Roşu.

În dosarul său medical mai figurează şi două internări, în 2008 şi 2009, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Secţia pneumologie, pentru afecţiuni pulmonare.

În prezent, Marian Roşu este şomer şi susţine că a fost concediat abuziv. „Pe 15 martie mi s-a făcut referat că nu am purtat masca de cauciuc şi că am folosit un limbaj abuziv în ianuarie (incidentul cu supervizorul - n.r.). În data de 26 martie am fost dat afară”, a declarat Marian Roşu.    

Încă un caz

Un alt angajat al fabricii Calsonic, Liviu Constantin, care suferă şi el de astm bronşic şi dermatită, confirmă varianta pe care o susţine fostul său coleg, Marian Roşu.

„Lucrez la Calsonic din septembrie 2007. Am avut şi eu, la început, mici probleme de sănătate, ca mai apoi, când am fost la doctor, să aflu că am astm bronşic. Până au reuşit ei să traducă specificaţiile substanţei din limbile poloneză şi engleză în română, s-a lucrat fără mijloace de protecţie. Am fost mutat pe altă linie, unde există mai puţină toxicitate, însă doctorul care ne consultă mi-a spus că ar fi bine să-mi găsesc altă slujbă pentru că mă afectează şi condiţiile actuale de muncă”, ne-a declarat Liviu Constantin.      

"I-am dat o trimitere către Clinica de medicina muncii de la Spitalul Colentina pentru că am avut suspiciunea de astm bron şic profesional.” CRISTINA SURDU,  medic primar alergolog

Ne puteți urmări și pe Google News