20 de persoane au fost păcălite de un dealer Mitsubishi din Deva, care a semnat contracte de vânzare-cumpărare pentru maşini şi a încasat banii fără a le livra.
Unul dintre clienţii păcăliţi de dealerul Mitsubishi din Deva este Octavian Păunescu, din judeţul Vâlcea. El a cumpărat în luna iunie 2010 o maşină nouă Mitsubishi marca L200 DC Intense de la delarul autorizat Claudiu Micu, distribuitor autorizat MITSUBISHI MOTORS pentru M CAR TRADING SRL. Bărbatul povesteşte că a achitat pe loc contravaloarea maşinii, 20.000 de euro, urmând ca în zece zile, potrivit contractului de vânzarecumpărare, să-i fie livrată.
"Au trecut aproape opt luni şi eu nu am primit nici banii înapoi şi nici maşina. Am reclamat peste tot, la reprezentanţă, la importator şi producător, nimeni nu mă bagă în seamă. Nici măcar OPC-ul, mi-au spus că sunt personă juridică şi nu-mi pot reprezenta interesele. Am fost furat de un dealer autorizat Mitsubishi şi mi se trântesc uşile în nas", spune revoltat Octavin.
În replică, comisarii Oficiului pentru Protecţia Consumatorului (OPC) spun că nu pot apăra interesele persoanelor juridice pentru că legea nu le permite. "Conform articolului 2 din OG 21/1992, persoanele juridice spre deosebire de cele fizice au şi alte căi de atac, notificări sau acţiune în instanţă. Pentru orice problemă legată de comercializarea unui produs trebuie să se adreseze instanţei, nu Protecţiei Consumatorului", susţine comisarul OPC, Dumitru Ionescu.
Ameninţat fiindcă a cerut ajutor în instanţă
Pentru că toate demersurile pe cale amiabilă au eşuat, cumpărătorul păcălit s-a adresat instaţei. "Pe 11 februarie avem prima înfăţişare la Judecătoria Deva. Dealerul Caludiu Micu m-a ameninţat că voi avea probleme dacă îmi caut dreptatea în instanţă şi că o să dureze până îmi recuperez banii. Oricum, altă soluţie nu am", spune păgubitul.
În timp ce încerca să-şi recupereze cei 20.000 de euro, Păunescu a aflat că nu este singurul păcălit, în judeţul Vâlcea mai sunt încă 4 persoane, iar în întreaga ţară peste 20. "În intervalul 2009-2010, Claudiu Micu, în calitate de administrator al firmei SC EVO 10 MOTORS SRL şi dealer autorizat, a încheiat mai multe contracte de vânzare-cumpărare sau leasing pentru maşini marca Mitsubishi. Încasa banii însă nu achita importatorului contravaloarea maşinilor, iar clienţilor le motiva că sunt probleme la importator", susţine inspectorul principal Bogdan Niţu, purtător de cuvânt Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hundeoara.
Claudiu Micu e cercetat în stare de arest pentru înşelăciune şi fals sub semnătură privată, iar valoare prejudiciului se ridică la peste 1,5 milioane de lei. Dacă va fi găsit vinovat pentru înşelă ciune cu consecinţe deosebit de grave, riscă până la 20 de ani închisoare. Poliţia face un apel către păgubiţii din toată ţara care au fost înşelaţi să se adreseze Inspectoratului de Poliţie Hunedoara, Serviciul de investigare a fraudelor.
PENTRU SIGURANŢĂ
Când primiţi bunul, insistaţi să faceţi plata prin bancă
În cazurile în care un contract de vânzare-cumpărare este încheiat între două persoane juridice, legislaţia pentru protecţia consumatorilor nu se aplică. Prin urmare, nici autorităţile în domeniu nu pot interveni în cazul în care apar probleme.
"Totuşi, pentru a evita astfel de situaţii, consumatorii ar trebui să insiste ca plata să se facă în momentul în care întră efectiv în posesia bunului respectiv. În cazul în care comerciantul nu acceptă acest lucru sau solicită cel puţin un avans, ar fi bine ca plata să se facă prin intermediul băncii, prin instrumente care permit refuzul de plată şi care permit o monitorizare mai bună din partea autorităţilor", este sfatul lui Mihai Titichi, şef serviciu juridic la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România.