Evenimentul Zilei > Actualitate > Asociația Pride România, amendată pentru defăimarea religiei ortodoxe
Asociația Pride România, amendată pentru defăimarea religiei ortodoxe

Asociația Pride România, amendată pentru defăimarea religiei ortodoxe

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a amendat cu 2000 de lei Asociația Pride România, considerând că asociația a defăimat religia ortodoxă, într-un spectacol de teatru prezentat, în luna iunie, în săptămâna Cluj Pride, care promovează comunitatea LGBT.

În timpul spectacolului, actorii au apărut îmbrăcaţi parţial în haine monahale, iar pe genunchi aveau un tablou în care era reprezentat Iisus şi pe care au tăiat ceapă, potrivit tvr.ro.

Asociaţia Pride Romania a suținut că spectacolul a fost doar o formă de exprimare artistică.

”În cadrul spectacolului nu au existat acțiuni de deosebire, excludere, restricție și nici nu a existat un tratament preferențial pentru un cult religios sau altul, pentru a se putea prezuma că există o discriminare având ca mobil religia. În plus, faptele de a purta parțial haine monahale și de a tăia ceapă pe un tablou ce-l reprezintă pe Isus nu restrâng sau înlătură recunoașterea, folosirea sau exercitarea unui drept nici pentru cei care au participat la spectacol, nici pentru persoanele fizice aparținând vreunui cult religios recunoscut de către statul român. Partea reclamată recunoaște și respectă dreptul la libertatea religioasă conferit tuturor cetățenilor”, a fost punctul de vedere al celor de la Asociația Pride Romania.