Asistenţii maternali care au peste 65 de ani vor fi evaluați

Asistenţii maternali care au peste 65 de ani vor fi evaluați . Sursa Foto -Dreamstime

Toți asitenții maternali care au peste 65 de ani vor fi evaluați începând de săptămâna viitoare. Măsura vine după decesul unei fetițe de 4 ani din Timișoara, care era dată în plasament.

Asistenții maternali cu vârsta de peste 65 de ani vor fi evaluați, anunță preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Rareş-Petru Achiriloaie.

Evaluarea va fi efectuată în următoarea săptămână,  în toată România. Vor fi modificate condițiile de obținere ale atestatului, într-o țară unde tot mai mulți copii au părinții plecați la muncă în străinătate.

Aceste măsuri sunt luate în contextul tragediei din judeţul Timiş, unde o fetiţă de patru ani a murit în timp ce se afla în grija unui asistent maternal în vârstă. În anii anteriori, mai mulți minori au fost supuși unor acte de abuzuri de către cei care trebuiau să-i crească și să-i protejeze.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În contextul cazului tragic din judeţul Timiş, unde o fetiţă de 4 ani, aflată în plasament la un asistent maternal profesionist a decedat, în luna decembrie, reamintim că preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Rareş-Petru Achiriloaie, a demarat la începutul lunii ianuarie o misiune de evaluare şi control pe managementul protecţiei sociale. Până în momentul de faţă, conducerea ANPDCA  a efectuat deplasări de lucru în judeţele Constanţa, Tulcea, Galaţi, Dolj, Mehedinţi, Gorj şi Timiş”. 

ANPDCA vrea ca minorii să fie crescuți în siguranță

După evaluare, va fi întocmit un raport și o listă de propuneri ce vor fi publicatem anunță ANPDCA. Preşedintele ANPDCA a dispus trimiterea Corpului de Control la DGASPC Timiş, pentru a verifica modul în care a fost gestionat şi instrumentat cazul din Timiș la nivelul Direcţiei.

Preşedintele ANPDCA s-a deplasat personal în Timiş pentru a se asigura că s-au luat toate măsurile pentru punerea în siguranţă şi îngrijirea adecvată a celorlalţi doi minori, care, la momentul incidentului se aflau în grija aceluiaşi asistent maternal.

Cei doi  fraţii ai fetiţei decedate au fost preluaţi de un alt asistent maternal și beneficiază de toate condiţiile necesare creşterii lor.

 

Asistenți maternali de peste 65 ani, la evaluare.

Asistenți maternali de peste 65 ani, la evaluare. Sursa Foto - Dreamstime

ANPDCA: 15.957 de minori sunt crescuți de asistenții maternali

ANPDCA anunță că va dispune de de analizarea modificării HG 679/2003 privind condițiile de obținere a atestatului, procedurile de atestare și statutul asistentului maternal profesionist. Analiza se va realiza cu consultarea președinților de Consilii Județene, ei fiind principalii furnizori de servicii sociale.

În România sunt 39.224 de copii aflați în sistemul de protecție specială, dintre care 15.957 se află în grija asistenților maternali, 9.673 la rude până la gradul IV, 2.930 la alte persoane, 8.553 în servici rezidențiale publice și 2.111 în servicii rezidențiale de stat.

În decembrie 2023, o fetiță în vârstă de doar patru ani a murit după ce a căzut din pat și s-a lovit la cap. Aceasta se afla în plasament la o femeie, asistent maternal, care nu i-a dat foarte mare atenție. Deși în aparență copila părea că se simte bine, dimineață i s-a făcut rău și a murit. Poliţiştii au întocmit dosar penal pe numele femeii. Fetița care a murit se afla în grija unei femei, văduvă, din comuna Mașloc din Timiș. În noaptea de 7 spre 8 decembrie, micuța a vrut să bea apă și s-a întins după o sticlă aflată la capul patului. Ea a căzut între pat și dulap, conform informațiilor din presa locală și s-a lovit la cap. Deși s-a ales cu un cucui, asistenta maternală nu a dat foarte mare atenție acestui incident tragic.