Asistenta de la Giuleşti s-a întors la muncă. Este protejată de Codul Muncii

Asistenta de la Giuleşti s-a întors la muncă. Este protejată de Codul Muncii

Florentina Cîrstea, care e judecată pentru moartea a şase copii, profesează din nou. "Legea ne obligă să o primim", susţin oficialii spitalului.

De la începutul acestei luni, asistenta Florentina Cîrstea a revenit să îngrijească nou-născuţi în acelaşi loc în care anul trecut ardeau de vii şase bebeluşi, iar alţi cinci erau răniţi. Oficialii spitalului explică reîncadrarea asistentei pentru care justiţia nu are o decizie definitivă prin faptul că "nu îi puteau încălca dreptul la muncă".

Reprezentanţii organizaţiilor medicilor şi asistenţilor nu văd nimic rău în reîntoarcerea Florentinei Cîrstea, însă unii admit că nu şi-ar lăsa copiii pe mâinile ei. Rudele micuţilor care au pierit în incendiul din august 2010 critică însă vehement revenirea în sistemul medical a celei pe care o văd ca principal vinovat pentru tragediile care s-au abătut asupra lor.

"Poate munci până la o hotărâre definitivă"

Ne puteți urmări și pe Google News

"Asistenta Florentina Cîrstea nu a fost niciodată dată afară, a fost doar suspendată pe parcursul anchetei, însă după terminarea cercetării îşi putea relua activitatea. Până la o hotărâre definitivă a instanţei, prin care i se va stabili eventuala vinovăţie, ea poate munci", ne-a declarat mediculul Doru Pană, purtătorul de cuvânt al Maternităţii Giuleşti, care invocă pentru reîncadrarea acesteia prevederile Codului Muncii. "A fost reangajată la cererea ei, de la 1 mai 2011", mai adaugă oficialul.

Carmen Mazilu, preşedintele Ordinului Asistenţilor Bucureşti crede că din moment ce procesul este încă pe rol şi nu s-a dat nicio decizie finală, Florentina Cîrstea "are dreptul să muncească pentru că beneficiază de prezumţia de nevinovăţie".

O victimă a accidentului, nu criminalul nr. 1 al României

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, medicul Vasile Astărăstoae, îmbrăţişează o părere apropiată. "Nu este nimic imoral în faptul că s-a întors la spital pentru că vina ei a fost că era singură pe tură şi, după cum s-a văzut din rechizitoriu, nu a lipsit jumătate de oră şi nici nu a mers să mănânce tort, ci a fost până la grupul sanitar. Nu este criminalul numărul 1 al României. Poate a greşit, însă este o victimă a acestui accident. Vinovaţi pentru tragedie sunt cei care au blocat posturile şi care au dat voie să se pună cele mai ieftine prize. Ea nu a avut o abatere legată de profesia ei", este comentariul lui Vasile Astărăstoae, care crede că atât medicii, cât şi asistentele care greşesc se pot reîntoarce după ce "îşi ispăşesc pedeapsa", dacă aceasta a fost dată pentru perioadă determinată.

Preşedintele fondator al Ordinului Asistenţilor Medicali, Gheorghe Georgescu, crede însă că "astfel de situaţii ar fi normal să fie judecate în regim de urgenţă" şi admite că nu şi-ar lăsa soţia şi copilul "pe mâinile unui om care nu are un statut definit".

Cea mai vehementă este însă mama unuia dintre copiii morţi în incendiu, Georgiana Bostan: "Pentru mine e o criminală şi criminalul se întoarce la locul faptei. Trebuia să stea acolo unde îi era locul de muncă", spune femeia.

"Pentru mine această asistentă este o criminală şi criminalul se întoarce la locul faptei. Eu o consider vinovată pentru ce s-a întâmplat pentru că nu a fost la locul potrivit, în momentul potrivit.", GEORGIANA BOSTAN, mama unuia dintre bebeluşii morţi în incendiul de la Maternitatea Giuleşti

PROCES

Florentina Cârstea, principalul acuzat

16 AUGUST 2010. Şase nou-născuţi au murit, iar cinci au suferit arsuri grave, în incendiul de la Giuleşti FOTO: LIBERTATEA

  • Procesul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti a fost amânat
  • Imagini din salonul distrus de incendiu la Maternitatea Giuleşti
  • Tragedie fără precedent la Maternitatea Giuleşti. Vezi tabloul incidentelor recente

După tragedia produsă pe 16 august 2010 la Maternitatea Giuleşti, asistenta Florentina Cârstea a devenit principalul acuzat în dosarul instrumentat în acest caz de procurori. După patru luni de anchetă, asistenta a fost trimisă în judecată sub acuzaţiile de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă.

Aceleaşi acuzaţii au fost formulate şi împotriva unităţii medicale, ca per soană juridică, anchetatorii "bifând" al doilea caz de acest gen în analele justiţiei după cel al Maternităţii Bucur, unde un bebeluş a suferit arsuri grave după ce a fost uitat de o asistentă într-un incubator defect. În fine, alături de Florentina Cârstea vor ajunge în faţa judecătorilor şi fostul director al Maternităţii Giuleşti, dr. Bogdan Marinescu, şeful Secţiei Neonatologie a unităţii medicale, dr. Adrian Toma, şeful Serviciului Tehnic, Vasile Dima şi electricianul spitalului, Gigel Oprea.

Toţi sunt acuzaţi de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Pe 28 martie anul acesta, ma gis traţii au decis să fie citaţi ca martori în proces primarul general al Capitalei, Administraţia Spitalelor Bucureşti şi Ministerul Sănătăţii.

CITIŢI ŞI:

  • Procesul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti a fost amânat
  • Imagini din salonul distrus de incendiu la Maternitatea Giuleşti
  • Tragedie fără precedent la Maternitatea Giuleşti. Vezi tabloul incidentelor recente