Asigurarea locuințelor, obligatorie în România. Autoritățile încep să ia măsuri. Ce vor primi proprietarii în cutia poștală

Asigurarea locuințelor, obligatorie în România. Autoritățile încep să ia măsuri. Ce vor primi proprietarii în cutia poștală Sursa Foto: Arhiva EVZ

Conform legii, asigurarea locuințelor este obligatorie în România. Cu toate acestea, mulți proprietari nu au încheiat o astfel de poliță, care îi poate scăpa de pagube însemnate în cazul unui dezastru natural. Autoritățile încep să ia măsuri în această privință. Proprietarii vor primi documentul în cutia poștală.

România este vulnerabilă în fața dezastrelor naturale, iar legea obligă proprietarii de locuință să încheie o poliță de asigurare. Cu toate acestea, puțini români și-au asigurat casele. Experții au făcut o comparație cu dezastrul cutremurelor din Turcia și susțin că țara noastră nu poate suporta nici un sfert din pagube, în cazul în care ceva similar s-ar produce la noi.

„România este vulnerabilă în fața unui dezastru. Cutremurul din Turcia ne dovedește că pierderile pot fi imense, fiind vorba, în cazul acestei țări, despre pagube de peste 100 de miliarde de dolari. Este greu de imaginat că România ar putea să suporte chiar și un sfert din această daună”, a declarat Nicoleta Radu, director general PAID, potrivit Antena3.

Specialiștii susțin că românii nu sunt bine informați cu privire la beneficiile pe care le aduce asigurarea locuinței. Din acest motiv, implicarea autorităților este necesară. Legea este clară, însă sancționarea celor care nu o respectă depinde de autoritățile locale.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Legea este foarte clară în ceea ce privește impunerea ei, dar sancționarea cetățenilor depinde de autoritățile locale. Partea de punere în aplicare a legii nu a funcționat niciodată. După cutremurul din Turcia, am avut și noi parte de un eveniment în Gorj. În cazul polițelor obligatorii pe care noi le plătim, acel eveniment a produs daune de 3 milioane de euro. Astfel, 1.800 de case sunt în curs de a fi despăgubite, fiind valabil doar pentru locuințele din acea zonă care au fost asigurate”, a mai spus specialistul.

Autoritățile încep să ia măsuri. Românii care nu și-au asigurat locuințele vor primi înștiințare

Potrivit legii, proprietarii de locuințe sunt obligați să le asigure împotriva dezastrelor naturale. Legea modificată a fost promulgată de Klaus Iohannis și va intra în vigoare în luna noiembrie 2023. Cei care nu au încheiat o astfel de poliță vor primi înștiințări de la reprezentații Primăriilor.

Legea nr 260/2008 se referă la asigurarea locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor. Potrivit acesteia, o locuință de tip A va fi asigurată cu suma de 100.000 de lei, iar una de tip B cu 50.000 de lei.

„Prezenta lege reglementează:

a) condiţiile asigurării obligatorii a locuinţelor aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice;

b) raporturile dintre asigurat şi asigurător, precum şi drepturile şi obligaţiile fiecărei părţi la contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor;

c) constituirea, atribuţiile, organizarea şi funcţionarea Poolului de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale”, conform Legii nr 260/2008.

Prețul asigurării pentru locuințe a crescut. Pentru o locuință de tip A, construită din beton, fier, lemn sau cărămidă , prețul este de 130 de lei pe an, majorat de la 100 de lei. Pentru o locuință tip B, construită din cărămidă nearsă, prețul anual este de 50 de lei.

Proprietarii care nu și-au asigurat locuințele pot fi sancționat cu amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei. Acești bani vor ajunge la bugetul local.