Modificări importante la asigurarea obligatorie a locuinței. Creșterea primei este una dintre schimbări

Modificări importante la asigurarea obligatorie a locuinței. Creșterea primei este una dintre schimbăriSursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Asigurarea obligatorie a locuinței este modificată printr-un proiect, care a și primit votul decisiv în Parlament. Una dintre aceste schimbări este creșterea primei de asigurare la 130 de lei.

De asemenea clădirile cu bulină roșie vor putea fi asigurate facultativ, iar asigurarea va putea fi făcută și pe mai mulți ani. În acest moment sumele asigurate, dar și prima de asigurare ce trebuie plătită pentru încheierea unei polițe PAD sunt exprimate în euro. Acest lucru urmează să se schimbe, iar sumele să fie exprimate în lei, potrivit aceluiași proiect. Cât privește prima pentru asigurarea locuințelor situate în imobile cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră ori cărămidă arsă, aceasta se va mări de la 20 de euro, cât e în prezent, la 130 de lei.

Primele pentru locuințele cu pereți din cărămidă nearsă, rămân la fel

Pe de altă parte, pentru asigurarea locuințelor cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic, primele rămân la același nivel, adică 50 de lei. Legat de clădirile încadrate în clasa I de risc seismic, propunerea legislativă prevede că va putea fi încheiată o asigurare facultativă. În mod obișnuit, asigurarea facultativă se poate încheia acum numai dacă există deja o asigurare obligatorie, însă clădirile cu risc seismic mare nu pot fi acoperite de polița PAD înainte de a fi consolidate. Asigurarea obligatorie ar urma să poată fi emisă și pentru perioade mai lungi de un an, în condițiile stabilite între asigurător și asigurat, dar numai în multiplu de 12 luni. Din moment ce nu este trecut un termen maxim, rezultă că locuințele ar putea fi asigurate și pe cinci sau zece ani, de exemplu, cu plata anuală a primei de asigurare.

Pentru a stimula punerea în aplicare a sancțiunilor, amenzile contravenționale pentru neasigurarea locuințelor se vor duce integral la bugetul autorităților locale. Astfel, amenzile pentru neasigurarea obligatorie a locuinței, eliminate anterior la Senat, au fost reintroduse. Potrivit Legii 260/2008, persoanele fizice și juridice riscă să fie amendate cu sume cuprinse în 100 și 500 de lei pentru lipsa poliței PAD.

 

Ne puteți urmări și pe Google News