Începe lupta pentru șefia „Asigurărilor”

Începe lupta pentru șefia „Asigurărilor”

Zilele actualului președinte al ASF, Mișu Negrițoiu, în fruntea instituției sunt numărate. Deputații au început nu doar procedura de demitere a acestuia, ci și bătălia pe scaunul lui

Lui Mișu Negrițoiu i se reproșează faptul că nu a anunțat și nici nu a explicat creșterea cu 30% a RCA, fapt ce a dus la proteste de stradă din partea transportatorilor.

Să fii șeful asigurărilor românești este o slujbă excelent remunerată cu peste 10.000 de euro lunar, fapt pentru care a început lupta de preluare a postului.

Surse politice au declarat EVZ că social-democrații vor să tranșeze acest lucru cât mai repede, în această sesiune a Parlamentului, întrucât nu sunt foarte siguri că vor avea majoritatea covărșitoare de acum și după 11 decembrie.

FOTO:Andreea Paul (PNL)

Oamenii lui Liviu Dragnea l-ar propune pentru acest post pe actualul șef al comisiei de buget din Camera Deputaților, Viorel Ștefan, care nu a mai prins loc în viitorul Legislativ. „Cu toate că nu e cel mai simpatizat de liderul PSD, Ștefan are șanse să meargă la ASF, fiind un bun profesionist, iar Dragnea știe asta”, au declarat sursele citate mai sus.

Liberalii ar pregăti pentru acest post doi oameni, după cum afirmă surse din partid. Unul ar fi vicepreședintele Comisiei de buget a Camerei Deputaților - Andreea Paul, care are șanse mici să revină în Parlament, fiind pe locul doi (cel mai probabil neeligibil) pe lista de candidați de la Satu-Mare. Un alt nume ar putea fi cel al analistului economic Lucian Isar, soțul președintei PNL, Alina Gorghiu.

Plecarea lui Negrițoiu, peste 100.000 de euro

Demiterea lui Negrițoiu ar costa cu mult peste 100.000 de euro. În statutul ASF este stipulat că, în cazul demiterii șefului ASF, acesta va primi plăți compensatorii echivalente cu opt salarii ale acestuia. „Așteaptă să fie demis ca săși poată revendica cele opt salarii compensatorii pe care și le-a votat în CA-ul ASFului, în cadrul contractului colectiv de muncă. În cazul președintelui ASF asta înseamnă opt salarii de peste 13.000 de euro, ceea ce echivalează cu un cost al exitului său de peste 104.000 de euro, la care angajatorul, adică ASF, este obligat să mai plătească 85% impozit la stat, conform jurisprudenței în domeniu. Pentru ASF costul exit-ului domnului Negrițoiu se ridică la peste 192.000 de euro în cazul în care refuză să își dea demisia, plătiți din banii românilor asigurați sau investitori pe piețele financiare sau de pensii private ”, a acuzat Andreea Paul.