Ascultarea telefoanelor, amânată

Ascultarea telefoanelor, amânată

DECIZIE. La iniţiativa Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, guvernul a adoptat ieri un memorandum de amânare, până la 31 decembrie 2009, a aplicării prevederilor Legii nr. 298/2008, privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice sau de reţele publice de comunicaţii, precum şi pentru modificarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private.

Între timp, va fi elaborat un plan prin care să fie asigurate premisele aplicării legii reţinerii datelor, astfel încât aceasta să nu aibă efecte negative asupra instituţiilor publice, operatorilor economici sau opiniei publice.

"Documentul prevede amânarea aplicării prevederilor legii amintite până la 31 decembrie 2009 şi promovarea, în acest interval, a unei ordonanţe de urgenţă. De asemenea, este prevăzută şi elaborarea unui plan operaţional astfel încât să fie asigurate toate premisele aplicării acestei legi în cele mai bune condiţii şi fără a avea efecte negative asupra activităţilor desfăşurate la nivelul instituţiilor publice cu competenţe în domeniu, operatorilor economici şi opiniei publice", se arată în comunicatul MCSI, citat de Mediafax.

Această măsură survine sesizării Ministerului Comunicaţiilor, care arată că astfel activităţile de urmărire penală vor fi mult îngreunate. În plus, sunt multe voci care declară că nu toţi operatorii sunt pregătiţi conform prevederilor legale pentru a respecta confidenţialitatea datelor solicitate.

Ne puteți urmări și pe Google News