Asasinul celor mai sângeroşi interlopi ai lumii a vorbit şi i-a turnat. Vor să-l lichideze

Asasinul celor mai sângeroşi interlopi ai lumii a vorbit şi i-a turnat. Vor să-l lichideze

Cum se transformă un adolescent obişnuit într-un asasin cu sânge rece? Într-un asasin al unora dintre cei mai sângeroşi interlopi ai lumii? Adică al cartelurilor conduse de traficanţii mexicani de droguri. Doi jurnalişti ai cotidianului The New York Times au pătruns în această lume periculoasă, în care viaţa unui om are cel mult valoarea glonţului care i-a adus moartea, şi au descifrat traseul celui care este cel mai prolific asasin din Mexic.

Jurnaliştii au realizat mai multe interviuri cu temutul sicario şi au aflat cele mai sângeroase secrete din lumea cartelurilor mexicane. Pentru a păstra suspansul şi ritmul materialului, am redat integral textul publicat în NYT.

„Jojutla, Mexic. Recruţii au fost duşi într-o poiană, unde un grup cu atitudini aspre de instructori militari stătea într-un rând strâns, ascunzând ceva.

«- Câți dintre voi ați ucis pe cineva înainte?», a întrebat unul dintre instructori.

Ne puteți urmări și pe Google News

Câteva mâini s-au ridicat.

Instructorii s-au despărțit, dezvăluind în iarbă un cadavru gol cu ​​fața în sus. Unul a aruncat o machetă în mâna celui mai apropiat dintre noi.

«- Dezmembrează corpul acesta!», a ordonat el.

Respctivul a înghețat. Instructorul a așteptat, apoi s-a dus în spatele recrutului îngrozit și i-a tras un glonț în cap, ucigându-l. Apoi a dat lama unui adolescent lung şi subţire, în timp ce ceilalți priveau înmărmuriţi.

Adolescentul nu a ezitat. I se oferise șansa de a demonstra că poate fi un asasin - un sicario – şi a confiscat-o, a spus el. O șansă pentru bani, putere și ceea ce a dorit cel mai mult, respect. Să fii temut într-un loc unde frica era moneda.

«Am vrut să fiu un psihopat, să ucid fără milă și să fiu cel mai temut sicario din lume», a spus el descriind scena.

La fel ca alți recruți, el fusese trimis într-un centru de antrenament din munți de un cartel de droguri cunoscut sub numele de Guerreros Unidos.

Acolo a făcut pregătire pe teren, alergări de dimineață şi exerciţii de tragere.

Acum, stând deasupra corpului, încerca doar să-şi suprime dorința de a vomita.

A închis ochii și a izbit orbește. Pentru a supraviețui, avea nevoie să rămână pe acel curs. Antrenamentul ar face restul, curăţându-l de frică și empatie.

«Au luat tot ce a rămas în mine, tot ce a fost uman. M-au făcut un monstru», a spus el.

În câțiva ani a devenit unul dintre cei mai mortali asasini din statul mexican Morelos, un instrument al cartelelor care distrug națiunea.

Până în 2017, la numai 22 de ani, a participat la peste 100 de crime, a spus el. Autoritățile au confirmat aproape douăzeci dintre ele doar în Morelos.

Când poliția l-a prins în acel an, s-ar fi putut confrunta cu peste 200 de ani de închisoare. Dar, în loc să-l cerceteze, autoritățile au văzut o oportunitate, o șansă de a culege informaţii din interiorul cartelului.

L-au făcut elementul central al unei operațiuni de poliție în afara manualelor şi care a demontat cartelul din sudul statului Morelos, ceea ce a dus la arestarea și condamnarea a zeci de membri ai acestuia.

Pentru anchetatori, el a fost o mină de aur, o carte de referință completă despre industria crimelor din acel stat. Pentru sicario, guvernul a fost o linie de salvare.

Desigur, sistemul juridic al Mexicului nu a fost creat pentru acest tip de aranjamente.

Națiunea are un singur program oficial de protecție a martorilor, la nivel federal, și puțini angajaţi ai forțelor de ordine au încredere în el. Scurgerile, corupția și incompetența l-au acoperit cu ruşine.

Șeful poliției din Morelos la acea vreme, Alberto Capella, dorea un program de protecție a martorilor care să funcționeze şi pe care îl putea folosi pentru a distruge crima organizată în statul său.

Așa că și-a creat pur și simplu unul clandestin, ca o strategie improvizată pe care foștii oficiali din justiție o descriu drept o forţare legală.

Dar dacă a lucra în limitele legii a fost singura modalitate de a combate flagelul crimei organizate, a precizat domnul Capella, părea un preț mic pentru a plăti dreptatea.

«A trebuit să încercăm ceva», a spus domnul Capella, care a supraviețuit unui schimb de focuri cu asasinii cu nişte ani în urmă, ceea ce i-a întărit convingerea. «Nu am putea doar să stăm acolo și să nu facem nimic.»

Călătoria unui sicario de la asasin la martorul autorităţilor - retras din înregistrările publice, cu multe vizite in cadrul programului și 17 luni de interviuri cu el, familia sa, oficialii și alți asasini - oferă o rară privire despre lumea ucigașilor ultraviolenți din Mexic. Şi despre graniţele până la care autoritățile vor merge pentru a-i opri.