Jurnaliştii au realizat mai multe interviuri cu temutul sicario şi au aflat cele mai sângeroase secrete din lumea cartelurilor mexicane. Pentru a păstra suspansul şi ritmul materialului, am redat integral textul publicat în NYT.

„Jojutla, Mexic. Recruţii au fost duşi într-o poiană, unde un grup cu atitudini aspre de instructori militari stătea într-un rând strâns, ascunzând ceva.

«- Câți dintre voi ați ucis pe cineva înainte?», a întrebat unul dintre instructori.

Câteva mâini s-au ridicat.

Instructorii s-au despărțit, dezvăluind în iarbă un cadavru gol cu ​​fața în sus. Unul a aruncat o machetă în mâna celui mai apropiat dintre noi.

«- Dezmembrează corpul acesta!», a ordonat el.

Respctivul a înghețat. Instructorul a așteptat, apoi s-a dus în spatele recrutului îngrozit și i-a tras un glonț în cap, ucigându-l. Apoi a dat lama unui adolescent lung şi subţire, în timp ce ceilalți priveau înmărmuriţi.

Adolescentul nu a ezitat. I se oferise șansa de a demonstra că poate fi un asasin – un sicario – şi a confiscat-o, a spus el. O șansă pentru bani, putere și ceea ce a dorit cel mai mult, respect. Să fii temut într-un loc unde frica era moneda.

«Am vrut să fiu un psihopat, să ucid fără milă și să fiu cel mai temut sicario din lume», a spus el descriind scena.

La fel ca alți recruți, el fusese trimis într-un centru de antrenament din munți de un cartel de droguri cunoscut sub numele de Guerreros Unidos.

Acolo a făcut pregătire pe teren, alergări de dimineață şi exerciţii de tragere.

Acum, stând deasupra corpului, încerca doar să-şi suprime dorința de a vomita.

A închis ochii și a izbit orbește. Pentru a supraviețui, avea nevoie să rămână pe acel curs. Antrenamentul ar face restul, curăţându-l de frică și empatie.

«Au luat tot ce a rămas în mine, tot ce a fost uman. M-au făcut un monstru», a spus el.

În câțiva ani a devenit unul dintre cei mai mortali asasini din statul mexican Morelos, un instrument al cartelelor care distrug națiunea.

Până în 2017, la numai 22 de ani, a participat la peste 100 de crime, a spus el. Autoritățile au confirmat aproape douăzeci dintre ele doar în Morelos.

Când poliția l-a prins în acel an, s-ar fi putut confrunta cu peste 200 de ani de închisoare. Dar, în loc să-l cerceteze, autoritățile au văzut o oportunitate, o șansă de a culege informaţii din interiorul cartelului.

L-au făcut elementul central al unei operațiuni de poliție în afara manualelor şi care a demontat cartelul din sudul statului Morelos, ceea ce a dus la arestarea și condamnarea a zeci de membri ai acestuia.

Pentru anchetatori, el a fost o mină de aur, o carte de referință completă despre industria crimelor din acel stat. Pentru sicario, guvernul a fost o linie de salvare.

Desigur, sistemul juridic al Mexicului nu a fost creat pentru acest tip de aranjamente.

Națiunea are un singur program oficial de protecție a martorilor, la nivel federal, și puțini angajaţi ai forțelor de ordine au încredere în el. Scurgerile, corupția și incompetența l-au acoperit cu ruşine.

Șeful poliției din Morelos la acea vreme, Alberto Capella, dorea un program de protecție a martorilor care să funcționeze şi pe care îl putea folosi pentru a distruge crima organizată în statul său.

Așa că și-a creat pur și simplu unul clandestin, ca o strategie improvizată pe care foștii oficiali din justiție o descriu drept o forţare legală.

Dar dacă a lucra în limitele legii a fost singura modalitate de a combate flagelul crimei organizate, a precizat domnul Capella, părea un preț mic pentru a plăti dreptatea.

«A trebuit să încercăm ceva», a spus domnul Capella, care a supraviețuit unui schimb de focuri cu asasinii cu nişte ani în urmă, ceea ce i-a întărit convingerea. «Nu am putea doar să stăm acolo și să nu facem nimic.»

Călătoria unui sicario de la asasin la martorul autorităţilor – retras din înregistrările publice, cu multe vizite in cadrul programului și 17 luni de interviuri cu el, familia sa, oficialii și alți asasini – oferă o rară privire despre lumea ucigașilor ultraviolenți din Mexic. Şi despre graniţele până la care autoritățile vor merge pentru a-i opri.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE