Asasinarea istoricului Nicolae Iorga, executanți și interesați
- Florian Olteanu
- 28 noiembrie 2023, 10:08
Asasinarea istoricului Nicolae Iorga, executanți și interesați. Cum arată situația celor care au avut de câștigat din dispariția marelui istoric
Asasinarea istoricului Nicolae Iorga, executanți și interesați. Cum arată situația celor care au avut de câștigat din dispariția marelui istoric
Nicolae Iorga a fost ucis în noaptea de 27 noiembrie 1940, pe raza Comunei Strejnicu. Moartea sa a arătat că nimeni nu putea fi în siguranță în România acelor ani. A fost descoperit pe 28 noiembrie, la ora 07.15 dimineața,
Nicolae Iorga, „nașul” naționalismului extremist alături de A. C. Cuza
Nicolae Iorga a condus Partidul Naționalist Democrat și a scos ziarul Neamul Românesc. Inițial a fost un critic al Dinastiei de Hohenzollern, al ascendentului evreilor în știința. economia, cultura românească.
Ca istoric, a editat documente, a studiat arhive, fiind cel mai prolific istoric român ca operă și discipoli. A făcut front comun cu AC Cuza, nașul de cununie al lui Corneliu Zelea Codreanu. A C Cuza a fondat Liga Apărării Național Creștine și formațiunea Lăncierilor.
Corneliu Zelea Codreanu s-a desprins și după achitarea în procesul împușcării prefectului Manciu, a fondat Legiunea Arhanghelului Mihail, în 1927. Nicolae Iorga se va distanța de cursul extremist adoptat de legionari.
Nicolae Iorga, un carlist de nădeje, dar patriot. Pe cine a reușit să supere
Nicolae Iorga a fost un susținător al regelui Carol al II-lea pentru că îl ura pe Ionel Brătianu, decedat în 1927. Îi spunea Vizirul, critica ascendentul lui politic. A salutat spiritul Frontului Renașterii Naționale, a fost demnitar de rang înalt al regimului carlist. Faptul că devenise critic cu legionarii i-a atras o scrisoare din partea lui Corneliu Zelea Codreanu care îl acuza că ar fi „necinstit sufletește”.
Carol îi cere lui Iorga să intenteze proces lui Codreanu care e arestat și condamnat. Carol ordonă în noaptea de 29/30 noiembrie 1938, asasinarea lui Codreanu, a Nicadorilor și Decemvirilor, în timpul unui transfer între închisori, la Tâncăbești.
Abdicarea lui Carol și venirea legionarilor conduși de Horia Sima duc la răzbunarea acestora. La Jilava, în noaptea de 26/27 noiembrie 1940, sunt asasinați fruntași carliști închiși, precum și șeful serviciilor secrete Mihail Moruzov.
În după amiaza de 27 noiembrie este asasinat Virgil Madgearu, lider țărănist. În acea seară, Iorga este ridicat de la Sinaia și dus spre București.
Nicolae Iorga asasinat de agenți sovietici via legionari?
Traian Boeru, liderul commando-ului legionar responsabil cu asasinarea lui Iorga a fugit în Germania unde va ajunge inginer la o fabrică de avioane. Fiul lui, la moartea lui, în 1972, a mers cu pașaport la el. Lui Boeru nu i s-a confiscat casa din Constanța, în plin regim comunist.
Un general român închis în Siberia a mărturisit că a auzit un general din serviciile secrete, trimis și el în Siberia spunând că a fost la întrunirea când Stalin ar fi cerut asasinarea lui Iorga.
Corpul Muncitoresc Legionar avea destui agenți comuniști infiltrați. Deși colonelul Alexandru Rioșanu a încercat salvarea lui Iorga, peste capul lui Ion Antonescu (acesta nu-l agrea pe Iorga, știind că Iorga nu agrea hitlerismul pe care Antonescu îl simpatiza), generalul fiind cumva bucuros că scăpa de Iorga și apoi avea pretext să scape de legionari.
Totuși, Horia Sima nu s-a dezis de asasinat, spunând că istoricul Iorga murise de mult, iar Iorga cel asasinat nu era decât o fantomă (în cartea sa Era Libertății face această constatare). A considerat că Iorga era asasinul moral al Căpitanului Codreanu.
Ernest Maftei încearcă fără succes salvarea marelui istoric
Ernest Maftei marele actor afirma însă că el a încercat să-l oprească pe Boeru care nu a avut acceptul direct al lui Sima, știind că asasinarea lui Iorga se va răsfrânge negativ asupra Legiunii (Ernest Maftei era ajutor de comandant legionar pe câteva județe moldovene, dar a salvat evrei de la Holocaust, ceea ce a dus la păstrarea libertății în comunism și la accesul la cariera sa de mare actor după aceea).
Așadar, legionarii ca executanți, Stalin, Antonescu drept beneficiari pot avea responsabilitatea eliminării lui Nicolae Iorga. Madgearu fusese creatorul cooperativismului interbelic, iar comuniștilor le-a convenit eliminarea lui mai târziu.
Înmormântarea lui Iorga s-a făcut în anonimat, iar Universitatea din București nu a arborat drapelul în bernă. Au făcut-o zeci de universități și institute din lume.