Asasinarea lui Evgheni Prigojin, pusă la cale de Nikolai Patrușev. Omul de încredere al lui Putin a dat ordinul. Dezvăluire WSJ

Asasinarea lui Evgheni Prigojin, pusă la cale de Nikolai Patrușev. Omul de încredere al lui Putin a dat ordinul. Dezvăluire WSJ Sursa foto: Arhiva EVZ

Asasinarea lui Evgheni Prigojin a fost pusă la cale de Nikolai Patrușev. Omul de încredere al lui Putin a dat ordinul. O dezvăluire a Wall Street Journal, publicată în această dimineață.

Asasinarea lui Evgheni Prigojin a fost un act pregătit meticulos timp de două luni. Operațiunea a fost aprobată de cel mai vechi aliat și confident al președintelui Vladimir Putin, Nikolai Patrușev, un fost spion. Conform surselor de informații occidentale și unui fost ofițer de informații rus, implicarea lui Patrușev în orchestrarea planului de eliminare a lui Evgheni Prigojin nu a fost până acum dezvăluită public.

Deși Kremlinul a negat orice legătură cu moartea lui Prigojin, Putin a oferit o explicație semi-oficială pentru prăbușirea catastrofală a avionului. Sugerând detonarea unei grenade la bord. Această versiune s-a dovedit a fi neadevărată, scrie WSJ.

WSJ: Pe pista unui aeroport din Moscova, la sfârșitul lunii august, Evgheni Prigojin aștepta în Embraer Legacy 600 să se încheie verificarea de siguranță înainte de a putea decola. Șeful armatei de mercenari se îndrepta spre casa sa din Sankt Petersburg împreună cu alte nouă persoane la bord. Pe parcursul întârzierii, nimeni din cabina avionului nu a observat micul dispozitiv exploziv plasat sub aripă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Când jetul a decolat în cele din urmă, a urcat aproximativ 30 de minute până la 28.000 de picioare, înainte ca aripa să explodeze, trimițând aeronava într-o spirală către sol. Toate cele 10 persoane de la bord au fost ucise, inclusiv Prigojin, proprietarul grupului paramilitar Wagner.

La câteva ore după incident, un european implicat în colectarea de informații, care menținea o linie de comunicare indirectă cu Kremlinul, a întrebat un oficial despre natura accidentului. Răspunsul oficialului a fost direct și fără ezitare: „Trebuia să fie înlăturat.” O rețetă a succesului, tipic rusească.

Asasinarea lui Evgheni Prigojin, o operațiune vitală pentru Kremlin

Nikolai Patrușev l-a avertizat de mult timp pe Vladimir Putin despre pericolul pe care îl reprezenta dependența Moscovei de gruparea Wagner în Ucraina. Oferindu-i lui Prigojin o influență politică și militară tot mai mare și mai amenințătoare pentru Kremlin.

Prigojin, care administra un imperiu de miliarde de dolari în străinătate, inclusiv operațiuni de extracție a aurului, lemnului și diamantelor în Africa, devenise o figură controversată în Rusia și pe câmpul de luptă din Ucraina. Confruntările sale publice cu comandanții militari de top privind armele și aprovizionarea l-au adus în conflict direct cu Kremlinul.

Nikolai Patrușev ( n. 11 iulie 1951, Leningrad, RSFS Rusă, URSS) este un politician rus, ofițer de securitate și ofițer de informații. A ocupat funcția de director al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), care este principala organizație succesoare a KGB-ului sovietic (cu excepția informațiilor externe), din 1999 până în 2008, și este secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei din 2008.

Situația a escaladat în iunie, când tensiunile dintre Prigojin și comandanții militari ruși au degenerat într-o revoltă deschisă. O marș armat către Moscova, implicând o parte din cei 25.000 de luptători ai Wagner și tancurile lor, a pus Kremlinul în fața celei mai grave provocări din peste două decenii de domnie ale lui Putin. Patrușev a intervenit pentru a respinge această amenințare majoră, identificând totodată o oportunitate de a-l elimina definitiv pe Prigojin.

Dezvăluirea Wall Street Journal

Reportajul The Wall Street Journal este bazat pe interviuri cu foști oficiali de securitate și informații americani și ruși, precum și cu foști oficiali ai Kremlinului. Au scos la iveală detalii neștiute despre revolta și uciderea celui mai puternic lider militar rus. Dar și rolul până acum necunoscut al lui Patrușev în restabilirea autorității lui Putin într-o Rusie tot mai instabilă.

Imaginea lui Putin, întărită prin media controlată de stat și propria sa personă, a creat impresia în Occident că este un adversar hotărât care conduce Rusia de unul singur. În realitate, el este susținut de o vastă birocrație. Care a rămas rezistentă în ciuda intensificării ostilităților cu Vestul și a diviziunilor interne crescânde cauzate de invazia eșuată a Ucrainei.

Nikolai Patrușev, prin controlul pârghiilor acestei mașinării, a ajuns în fruntea puterii. El a interpretat și implementat politicile lui Putin, extinzând serviciile de securitate ale Rusiei. Recurgând la asasinate în interiorul și în afara țării pentru a-și teroriza inamicii. Recent, profilul său a crescut prin susținerea invaziei Rusiei în Ucraina. Fiul său, Dmitri, un fost bancher, a fost numit ministru al agriculturii. Este considerat de unii ca un potențial succesor al lui Putin.

Această rețea complexă de influență și putere reflectă nu doar dinamica politică internă a Rusiei. Dar și modul în care conducerea țării interacționează cu și răspunde la presiunile internaționale. Asasinarea lui Prigojin și rolul lui Patrușev în acest episod subliniază un joc de putere. Totul în umbra autorității ostentative a lui Putin, dezvăluind un strat ascuns de strategii și alianțe în cadrul conducerii ruse.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro