Șeful Serviciul de Informații Externe din Rusia acuză SUA că ar pregăti o „revoltă” în Moldova după alegerile prezidențiale de la Chișinău.
Acuzațiile lui Serghei Narâşkin, care nu sunt susținute de nici o probă, vin la doar o zi după ce presa din Moldova a dezvăluit că Igor Dodon, cadidatul pro-rus la alegerile prezidențiale, este manevrat direct de Kremlin prin intermediul unei echipe dedicate.
Serviciului de Informaţii Externe al Federaţiei Ruse (SVR) a acuzat marţi SUA că vor să instige la o revoluţie în Republica Moldova, în contextul alegerilor prezidenţiale ce vor avea loc aici pe 1 noiembrie, după modelul Republicii Belarus şi Kârgâzstanului, unde în prezent au loc ample revolte populare.
S-au inversat lucrurile. Acum SUA e acuzată de implicare în alegeri. Pare un scenariu cunoscut
SUA continuă să se amestece fără nicio reţinere în treburile interne ale unei ţări prietene a Moscovei (...). Astăzi vedem că americanii orchestrează un scenariu revoluţionar pentru Republica Moldova în noiembrie, a declarat, potrivit unui comunicat, şeful SVR, Serghei Narâşkin.
Potrivit AFP, principalii doi candidaţi în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova sunt preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon, considerat prorus, şi fosta şefă a guvernului, Maia Sandu, considerată proeuropeană. În ultimii ani, cele două tabere au alternat la putere şi importante mişcări de protest post-electorale au avut loc în trecut în Republica Moldova.
Narâşkin acuză Departamentul de Stat american că încurajează opoziţia împotriva lui Dodon să organizeze acţiuni de protest în masă după alegeri, în timp ce ambasadorul american s-ar face vinovat că le-a cerut forţelor de securitate să nu intervină în caz de manifestaţii.
SVR subliniază că SUA au încercat deja să influenţeze în mod grosolan situaţia postelectorală în Belarus şi în Kârgâzstan anul acesta.
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko se confruntă după alegerile prezidenţiale din 9 august cu o mişcare de contestare fără precedent, pe fondul unor acuzaţii de fraude electorale şi de reprimare violentă a opoziţiei. Potrivit Minskului şi Moscovei, în spatele acestor proteste se află Occidentul.
Manifestaţii violente au forţat recent demisia preşedintelui prorus al Kârgâzstanului, Sooronbai Jeenbekov, după alegeri legislative discreditate de cumpărări de voturi. Jeenbekov nu a acuzat forţele străine că s-ar afla în spatele înlăturării sale şi a cedat locul său unui politician naţionalist cu reputaţie discutabilă, Sadâr Japarov.
Reamintim că spaţiul ex-sovietic a trecut prin numeroase revolte, revoluţii şi mişcări de contestare de amploare după alegeri considerate frauduloase şi care au favorizat regimuri autoritare sau corupte: Georgia (2003), Ucraina (2004-2005 şi 2014), Kârgâzstan (2005, 2010, 2020), Republica Moldova (2009), Armenia (2008 şi 2018), Belarus (2020).
Moscova a supranumit toate aceste revolte revoluţii colorate şi vede în mod sistematic în acestea mâna Occidentului, care ar încerca astfel să destabilizeze ceea ce Rusia consideră a fi zona sa de influenţă.
Cine este Serghei Narîșkin
Este considerat unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Vladimir Putin, şi susţine că: ”vedem clar că americanii pregătesc un scenariu revoluționar pentru Moldova, unde în noiembrie au loc alegeri prezidențiale. Ei nu sunt satisfăcuți cu actualul președinte, Igor Dodon, care menține relații constructive cu statele CSI, inclusiv Rusia.
Departamentul de Stat al SUA a ordonat Ambasadei din Chișinău să organizeze proteste dacă Dodon va fi reales. ONG-urile și presa afiliată americanilor aruncă deja informații false pe piață despre falsificarea alegerilor (…) Există informații despre pregătirea unei călătorii în moldova a unui grup de specialiști americani în revoluții colorate”, informează Agerpres.