Operațiuni secrete rusești împotriva școlilor românești și centrelor culturale maghiare din Ucraina. Pulsul planetei
- Iulian Chifu
- 26 februarie 2018, 00:00
Cinismul animă relațiile internaționale și tot mai mult realismul dur și pur instalat în formele de operațiuni lansate pe dimensiunea militară face ca viața oamenilor să nu mai conteze, dacă a contat vreodată.
Și dacă viața oamenilor nu contează, aceeași abordare face ca bunurile și imobilele construite de oameni să nu conteze nici atât. Din contra, tot mai mult avertismentele și formele dure de constrângere conțin distrugerea de bunuri profund civile și uciderea unui număr suficient de oameni.
În ultimele zile de weekend a apărut la Kiev informația potrivit căreia serviciile secrete ruseşti au pus la cale incendierea a două școli românești din Cernăuți și regiunea Herța pentru a stârni divergențe între România și Ucraina. Cam în aceeași perioadă a apărut și informația potrivit căreia Rusia ar fi utilizat ultranaționaliști polonezi din partide pro-ruse pentru a da foc centrului cultural maghiar din Zacarpatia, regiune situată la granița Ucrainenei cu România și Ungaria.
În primul caz, anunțul a fost făcut de către Şeful adjunct al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Viktor Kononenko. El a declarat, vineri, că serviciile speciale ruse au planificat incendierea a două școli cu predare în limba română din regiunea Cernăuți.
Pentru realizarea acestui plan, serviciile speciale ruse l-au recrutat David Ponomariov, cetăţean al Federaţiei Ruse. Kononenko a explicat că serviciile speciale ruse leau transferat bani în avans lui și celor care urmau să incendieze şcolile, persoane identificate deja de autorităţile din Ucraina. Presa nord-bucovineană scrie că cele două şcoli vizate de serviciile secrete ruseşti se află în localitatea Pilipăuți, raionul Herţa, şi în Ostriţa, raionul Noua Suliţă.
În cel de-al doilea caz, Guvernatorul regiunii ucrainene Zacarpatia, Ghenadi Moskal, ar fi spus că, la 21 februarie, doi radicali polonezi din mișcarea de extremă dreaptă pro-rusă Falanga, luptători în Donbas alături de forțele ruse împotriva trupelor ucrainene, ar fi în spatele încercării de incendiere a „Societății Culturală Ungară din Zakarpatia”, o tentativă care a avut loc la 2 februarie.
Este vorba despre Adrian Marglewski, născut la 01.04.1996, rezident în Cracovia, și despre Tomasz Rafal Szimkowiak, născut la 24.01.1993, din Bydgoszcz, potrivit lui Moskal. Această știre nu a fost confirmată încă de către autoritățile ucrainene de aplicare a legii.
Cei doi polonezi, dirijați de ruși, ar fi avut două încercări succesive de a da foc centrului cultural, aruncând cocktailuri Molotov, după care ar fi fugit din Ucraina cu un autobuz ce pleca spre Slovacia. Din fericire doar o fereastră a luat foc și nu s-au înregistrat victime.
Firește că actele de vandalism au fost sancționate de către vecinii europeni ai Ucrainei. Ministerul Afacerilor Externe ungar a apelat la OSCE pentru a monitoriza și situația din Vestul Ucrainei, condamnând atacul. Și MAE român a anunțat ieri că așteaptă detalii și probe, dar mai ales elementele concrete de acțiune a autorităților ucrainene în legătură cu aceste cazuri.
Tensiunile vin și pe fondul adoptării Legii Educației, care a vizat deopotrivă minoritatea rusă, poloneză, maghiară, română din Ucraina și a stârnit valuri de proteste. Pe aceste divergențe evidente create între Ucraina și vecinii săi occidentali, operațiuni speciale de amplificare a conflictelor pe baza acțiunii ce poate fi pusă pe seama naționaliștilor ucraineni se multiplică, și pe fondul existenței unor acțiuni concrete a acestora de pichetare și atacare a unor sedii și personalități ale minorităților română sau ungară din Ucraina.
Pe de altă parte, se pune, evident, problema unei acțiuni și prezențe a autorităților ucrainene ca să preîntâmpine asemenea acțiuni sau, ulterior producerii lor, pentru a prinde, ancheta și deferi justiției pe autorii atacurilor. Dacă în primul caz, este o acțiune tipică a unui serviciu de informații care a interceptat autorii și a prevenit atacul, în al doilea caz se impune capturarea vinovaților prin cerere de extrădare și prin probarea în fața instanței.
În ambele cazuri, rămâne importantă acțiunea fermă a autorităților ucrainene de aplicare a legii pentru probarea adevărului și motivațiilor acestor atacuri și, de ce nu, îndreptarea contra actorilor statali sau servicii secrete ruse care au planificat, plătit și comandat operațiunile menite să stârnească divergențe între Ucraina și vecinii săi.