Cristi Puiu: "Mi se pare incredibil ca ministrul Culturii să subscrie la o asemenea mascaradă"

Cristi Puiu: "Mi se pare incredibil ca ministrul Culturii să subscrie la o asemenea mascaradă"

Protestul iscat azi-dimineaţă din cauza ordonanţie de urgenţă privind statulul Institutului Cultural Român, la care au participat valoroşi oameni de cultură, a strâns zeci de persoane în faţa Ambasadei Canadei. Regizorul Cristi Puiu şi-a manifestat nemulţumirea faţă de modul în care a fost demisă conducerea ICR.

Artişti, din toate domeniile, de la regizori cunoscuţi la coregrafi, artişti plastici sau scriitori au decis că Ambasada Canadei este potrivită pentru acest protest pentru că este în acelaşi timp şi o ţară neutră şi este şi un miraj al multor Români pentru un trai mai bun. În faţa ambasadei de pe Bulevardul Kiseleff, chiar lângă sediul PSD, s-a strâns încet-încet un grup măricel. Din el făceau parte personalităţi ca Florin Iaru sau Cristi Puiu, dar şi tineri artişti. Toţi veniseră să susţină cauza fostei conduceri ICR.

"Ne-au deranjat foarte tare anumite declaraţii ale ministrului Culturii care întoarce cumva România într-o stare în care nu am mai fost de multă vreme. Noi vrem un spirit contemporan şi ne întoarcem la talpa ţării. Vorbim de ordonanţa 27/2012. lucrul asta ni se pare pare scandalos pentru că instituţia asta a funcţionat - impecabil poate e mult spus - dar a constituit un model", povesteşte coregraful Mihai Mihalcea, cel care a dezbătut cu jandarmii agitaţi din faţa ambasadei legalitatea protestului.

Alungaţi din faţa Ambasadei Canadei

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum nu avea aprobare pentru a staţiona în faţa Ambasadei Canadei, grupul a fost rugat la scurt timp după începerea protestului să plece. După apariţia colonelului Tudorache, care a rugat manifestanţii paşnici să "intre în legalitate", artiştii au ajuns la concluzia că este mai bine să se plimbe de câteva ori pe bulevard, în grup compact. Evenimentul a ţinut în jur de 30 de minute, urmând ca în această seară, în jurul orei 19.00, oamenii să se strângă şi în faţa ICR pentru a protesta.

Cauza a fost susţinută şi de mesajele lipite pe tricourile participanţilor, foi A4 cu numele unor personalităţi ale culturii române. Fără scandări, fără să se certe cu forţele de ordine, artiştii au explicat tuturor celor interesaţi ce îi supără. "ICR a avut o imagine foarte bună în exterior. Nu se punea problema de politizare, abia acum este vorba de asta", mai spune coregraful.

Cristi Puiu: "Nu este nevoie de o ordonanţă de urgenţă. E nevoie de dezbatere"

Chiar dacă participă foarte deschis la proteste, regizorul Cristi Puiu nu crede în reuşita acestora. De ce? "Ceea ce obţii împotriva unei decizii a puterii este un efect contrar. Puterea se încăpăţănează şi se apucă cughearele de o decizie pentru a nu da un semn de slăbiciune şi a nu ceda la presiunea străzii, de a nu crea un precedent", spune regizorul care a adăugat că va fi prezent şi diseară.

Horia Roman Patapievici a reuşit să schimbe imaginea României în lume în cei opt ani de mandat, mai crede cineastul. "Eu am plecat prima dată în 2001, când primul meu film a fost invitat la Cannes. Ne-am dus acolo şi eram nişte paraşutaţi de niciunde. Ce e România în afară de Ceauşescu, Nadia, Năstase? Se mai ştia de Ionesco, Cioran, în mediul cultural", povesteşte Cristi Puiu.

El condamnă, la fel ca majoritatea protestatarilor modul în care a fost luată decizia prin care ICR iese de sub autoritatea Preşedinţiei: fără dezbatere publică, fără să fie consultaţi artiştii, atacând public o conducere care a făcut lucrurile să meargă. "În momentul în care tu propui schimbarea nu este niciun fel de grabă. Nu este nevoie de o ordonanţă de urgenţă. Ai nevoie de dezbatere. L-ar fi putut chema pe Patapievici, ar fi putut iniţia o discuţie. Dar ce s-a întâmplat - mai ales la Antena 3 -, aia a fost o linşare în direct. Emisiunea lui Gâdea - cum e posibil aşa ceva? Mi se pare incredibil ca ministrul Culturii să subscrie la o asemenea mascaradă", crede regizorul care mai spune şi că, după părerea lui, publicul va simţi în curând că "această putere este mai prezentă decât pare". Citiţi şi:

  • Andrei Şerban, Ana Blandiana şi Andrei Pleşu se alătură protestului societăţii civile în cazul ICR
  • ICR răspunde liderilor USL din Senat: "Toate cheltuielile sunt raportate Parlamentului". Cine-şi va sparge dinţii în această piatră
  • Tudor Giurgiu, despre ICR: "Argumentele acestei ordonanţe sunt penibil de ridicole"
  • AFP, despre problema ICR: "O mobilizare puternică, rapidă şi în general rară, într-o ţară care a ieşit de sub dictatură în urmă cu 23 de ani"
  • Proteste de stradă pentru ICR