ARO cu trapă, mașina preferată a cuplului Ceaușescu | POVESTEA UNEI FOTOGRAFII

ARO cu trapă, mașina preferată a cuplului Ceaușescu | POVESTEA UNEI FOTOGRAFII

Fotografia cu Nicolae și Elena Ceaușescu o am de la un fost coleg de redacție.

 Lucrase la Agerpres și a făcut-o când „Tovarășii” au mers în vizită la Brașov. Nu-și mai amintea anul, doar că a mai trecut o data printr-o baie de mulțime. Oameni scoși pe traseu de către propagandiștii și activiștii PCR.

Nicolae Ceaușescu comandase să-I fie adusă mașina Aro 304, ca să facă deplasarea de la București la Brașov cu ea. Era de-a dreptul încântat de autoturismul produs la Câmpulung Muscel în anii 1977-1978. Desigur, cel care i se făcuse cadou era prima mașină din acest model. A venit apoi și a doua. Cea din fotografia de față poartă numărul de înmatriculare 1-B-102. Nu știu dacă cel de-al doilea ARO a avut numărul 101 sau 103, dar cu certitudine, atunci când Gorbaciov a venit la București si s-a plimbat cu Ceaușescu, mașina ARO 304 avea numărul 1-B-143. E posibil ca ofițerii de Securitate să-i fi schimbat numărul, așa cum se mai practică și în ziua de azi.

Ceea ce se știe cu siguranță e faptul că limuzina ARO (așa îi ziceau!) a fost construită în patru exemplare. Primele două modele, numite ARO 304, au fost produse în 1977-1978 și aveau grilă cromată și faruri ovale. În 1985-1986 au mai fost construite alte două exemplare, numite ARO 306, care aveau faruri duble și alte îmbunătățiri. Toate aceste exemplare erau vopsite în albastru deschis. Cea mai spectaculoasă dotare a mașinilor prezidențiale ARO era trapa cu acționare electrică, prin care Nicolae și Elena Ceauşescu salutau mulțimea în timpul paradelor.

La începutul anului 2016, în presa din toată țara a apărut știrea că un ARO aparținând lui Ceaușescu va fi scos la licitație contra sumei de 30.000 de euro. Fotografiile expuse indicau modelul 306, cu două faruri, cu tapițerie de piele și trapă electrică. S-a păstrat secret numele proprietarului și nici nu s-a mai comunicat dacă a fost vândut.

Despre mașinile ARO ale lui Ceaușescu știu, însă, că după revoluție au intrat în dotarea SPP-ului, care le-a scos la licitație în 2002. Unul dintre acestea a ajuns în posesia controversatului om de afaceri Ovidiu Tender.