Armistițiul din Nagorno-Karabah, făcut praf de obuze

Armistițiul din Nagorno-Karabah, făcut praf de obuze

La o săptămână după un prim acord de încetare a focului încheiat dar niciodată respectat, între Azerbaidjan și Armenia în Nagorno Karabakh, un nou „armistițiu umanitar” a intrat în vigoare sâmbătă la miezul nopții. N-avea să dureze mai mult de câteva ore.

Turcia, la rândul ei, a acuzat Armenia de „crime de război”, în timp ce UE „a deplâns” bombardamentele, solicitând din nou „tuturor părților să nu mai țintească civilii”.

Gandja, un oraș cu aproximativ 300.000 de locuitori, a fost lovit de mai multe ori de la începutul conflictului.

Separațiștii armeni au afirmat, sâmbătă,  că Gandja adăpostește „ținte legitime”: bază aeriană, personalul unei brigăzi motorizate, forțe speciale, centrul de operațiuni al apărării azere, depozite de combustibil și fabrici de muniție.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ei au acuzat, de asemenea, Azerbaidjanul că a atacat infrastructura civilă în Nagorno Karabah în timpul nopții, necesitând un răspuns.

Cu câteva ore înainte de bombardamentele din Gandja, lovituri  au vizat capitala separatiștilor, Stepanakert, și orașul Șușa, a cărui majoritate a locuitorilor a fugit de la începutul ostilităților din 27 septembrie.

Azerbaidjanul a obţinut câştiguri teritoriale în aceste trei săptămâni, dar fără să învingă în bătălia decisivă. Până în prezent, Baku nu a dezvăluit preţul conflictului, nepublicând niciun bilanţ militar, material sau uman.

Separatiştii afirmă că au ucis mii de oameni, recunoscând că au fost nevoiţi să cedeze teren, dar afirmă că „ţin situaţia sub control”. Oficial, ei au pierdut circa 700 de oameni şi majoritatea celor 140.000 de locuitori au fost deplasaţi.

CITIȚI ȘI:Alertă în întreaga lume! De pe aceste produse alimentare puteți lua Covid-19!

Acest șofer a luat cea mai mare amendă dată vreodată în România. Ce a putut să facă