Armele hipersonice: noua cursă a înarmării

Armele hipersonice: noua cursă a înarmării

Dacă rachetele balistice hipersonice există deja de câțiva ani, HGV-urile și rachetele de croazieră generează astăzi noi mize geopolitice. Mai multe țări au reușit în cele din urmă să depășească constrângerile fizice care însoțesc aceste viteze extreme, în special temperatura foarte ridicată.

În timp ce majoritatea informațiilor despre dezvoltarea arsenalelor hipersonice rămân secrete, două țări au anunțat deja construirea armelor hipersonice.

În acest sector, țara cea mai avansată este Rusia, care a anunțat , anul trecut, intrarea în serviciu a rachetei Avangard, adică prima armă hipersonică funcțională. Care, potrivit lui Putin, nu poate fi oprită de nici o tehnologie actuală antirachetă.

De partea sa, China a anunțat, tot anul trecut, primul ei HGV operațional: DF-ZF (sau WU-14).

Ne puteți urmări și pe Google News

Și alte țări dezvoltă arme similare: Franța, Marea Britanie și India, care au anunțat programe hipersonice.

În ceea ce privesc Statele Unite, programul de dezvoltare a armelor hipersonice face parte din logica mai largă a programului Prompt Global Strike, care își propune să ofere capacitatea de a lovi în orice loc al planetei în mai puțin de o oră.

Acest program își propune să înlocuiască o parte din rachetele nucleare intercontinentale care au acest rol.

În prezent, Pentagonul derulează o duzină de programe de dezvoltare a rachetelor de croazieră hipersonice. A semnat două contracte de milioane de dolari cu compania de armament Lockheed Martin, între care un proiect pentru o aeronavă cu viteză hipersonică fără pilot, Lockheed Martin SR-72. SUA au prevăzut aproape 2,6 miliarde de dolari pentru a obține un arsenal funcțional până în 2022.