Armele hipersonice ale SUA: un test de succes. Care e cel mai mare avantaj al lor

Armele hipersonice ale SUA: un test de succes. Care e cel mai mare avantaj al lor

Armata și Marina au efectuat un test prin care o armă convențională a Marinei și noua armă hipersonică cu rază lungă de acțiune a Armatei vor acționa împreună.

Testul, cunoscut sub numele de „campania de zbor”, a fost realizat de Sandia National Laboratories și face parte din efortul Marinei de a aduce o nouă generație de arme hipersonice la starea operațională.

Mai rapid ca viteza sunetului

„Acest test a demonstrat că există tehnologii avansate hipersonice și sisteme prototip într-un mediu de operare realist”, potrivit unui comunicat de presă al Marinei. Corpul hipersonic este un focos care este împins în atmosferă la viteze hipersonice, care se deplasează mai rapid ca viteza sunetului.

Declarația de presă a Marinei privind testarea armei a oferit puține detalii, dar a și spus că serviciile urmăresc un program ambițios de testare pentru a se asigura că armele hipersonice sunt accelerate cu un sistem de urgență.

„În timpul dezvoltării sistemelor de arme, lansările de rachete completează un decalaj critic între testarea la sol și testarea în zbor a sistemului”, potrivit declarației de presă. „Aceste lansări permit testele de zbor pentru a sprijini evoluția rapidă a tehnologiilor hipersonice ofensive și defensive.”

În timp ce atât armele Armatei, cât și cele ale Marinei vor folosi același corp, fiecare serviciu militar își va adapta lansatoarele și sistemele de arme pentru a-l găzdui, potrivit declarației de presă a Marinei.

Cel mai mare avantaj

Principalele avantaje tactice ale unei arme hipersonice nu sunt legate doar de viteza de impact și de manevrabilitatea în zbor. Unul dintre cele mai mari avantaje este provocarea uriașă pe care o prezintă armele pentru senzorii tereștri și spațiali ai inamicului și sistemele de detectare a radarului.

Un raport al Serviciului de Cercetare al Congresului privind armele hipersonice explică că viteza și traiectoria parabolică a unei rachete balistice fac posibil ca radarul de la sol să urmărească apropierea în fazele anterioare ale zborului său. Cu toate acestea, armele hipersonice sunt mult mai dificil de urmărit, deoarece pot călători rapid într-un punct în altul, făcând aproape imposibilă stabilirea unui parcurs. De asemenea, raportul explică că dacă armele sunt detectate, acest lucru nu s-ar evidenția până la sfârșitul traiectoriei sale, ceea ce ar oferi țintei puțin timp sau chiar deloc pentru a contraataca.

Ne puteți urmări și pe Google News