Insectele pot fi folosite pentru a dispersa virusuri plantelor și culturilor, ceea ce poate determina rezultate catastrofale și de necuantificat la nivel global. 

Cu toate acestea, Darpa (Defence Advanced Research Projects Agency), agenția americană care se ocupă cu dezvoltarea de tehnologii militare spune că progra,ul Insect Allies este folosit doar pentru alterarea culturilor care cresc pe câmpuri, prin utilizarea de viruși.

Deși proiectul a fost inițiat în 2016, cu scopul de a veni în ajutorul fermierilor de a crea culturi cât mai rezistente la viruși, Darpa nu a putut totuși judtifica pe deplin existența unui astfel de program.

„Având în vedere că Darpa este o agenţie militară, găsim surprinzător că aspectul dual al cercetării a primit atât de puţină atenţie”, a precizat Felix Beck, avocat la University of Freiburg, potrivit The Independent.

„Este mult mai uşor să omori sau să sterilizezi o plantă folosind editarea genetică decât să o faci rezistentă la insecte dăunătoare”, a mai precizat expertul.