Armatorul, marfa și banca Hezbollah. Întrebări fără răspuns după explozia de la Beirut

Armatorul, marfa și banca Hezbollah. Întrebări fără răspuns după explozia de la Beirut

Devastatoarea explozie din Liban a condus încă de la început anchetatorii către o navă abandonată în portul Beirut, care transporta 2.750 de tone de nitrat de amoniu. Informații intrate în posesia DER SPIEGEL și OCCRP au stabilit că proprietarul navei are legături cu banca Hezbollah-ului, mișcarea șiită libaneză.

Luat la întrebări de jurnaliștii de la OCCRP, Manoli a susținut inițial că nava i a fost vândută lui Grechușkin, doar pentru a recunoaște că rusul nu a făcut decât să încerce să cumpere nava. A refuzat apoi să ofere informații suplimentare.

Grechușkin a dat, de fapt, ordinele echipajului de pe Rhosus. De asemenea, el a dat ordinul ca Rhosus să facă o oprire neprogramată în Beirut, în drumul său dinspre Georgia spre Mozambic. Motivul oficial pare dubios: Rusul a susținut că nu are suficienți bani pentru a plăti trecerea cargoului prin canalul Suez. Acesta ar fi fost motivul pentru care a trebuit să încarce marfă suplimentară în Beirut pentru a fi livrată în Iordania. Transportul a fost format din „12 camioane mari, 15 mici, și trei containere”, se arată într-un raport al Ministerului Libanez al Transporturilor.

Flota de vehicule urma să fie depozitată pe puntea navei Rhosus. Însă problemele au început în timpul încărcării primului vehicul, care a lovit o ușă. În consecință, procedura de încărcare a fost anulată.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cele din urmă, Rhosus nu a mai părăsit niciodată Beirutul. Autoritatea portuară Beirut a constatat, de asemenea, că Rhosus nu era capabilă să navigheze.

Se pare că autoritățile libaneze nu știau că Manoli era adevăratul proprietar al navei Rhosus. În orice caz, numele său nu apare în nicio corespondență.

Spre deosebire de Grechușkin, Manoli a avut legături de afaceri în Liban. Din documentele judiciare rezultă că Manoli a luat un împrumut, în 2011, de 4 milioane de dolari, de la Banca FBME din Tanzania pentru a finanța achiziția unei alte nave, Sahalin.

FBME nu este o simplă bancă. Anchetatorii americani au acuzat instituția că este un „spălător de bani” pentru Hezbollah. Unul dintre clienții băncii a fost o companie din Siria, acuzată că ar fi fost implicată în programul de arme chimice al regimului sirian. Acestei bănci Manoli îi datora bani.

Proprietăți confiscate

Conform anchetei jurnaliștilor germani, la numai o lună după ce a primit împrumutul, compania Manoli Seaforce Marine Limited, cu sediul în Belize, în America Centrală, a încălcat regulile. Manoli a oferit Rhosus drept garanție, dar FBME bănuia că armatorul dorea să vândă nava, așa că a confiscat proprietățile imobiliare ale lui Manoli din Cipru.