Armata rusă nu mai e cu Putin

Armata rusă nu mai e cu Putinsursa foto. EVZ

Planurile de reformare a forţelor militare au stârnit nemulţumirea ofiţerilor superiori, care contestă autoritatea premierului.

Premierul rus, Vladimir Putin, se confruntă în premieră cu opoziţia manifestată de ofiţeri de rang înalt din armată, din cauza condiţiilor improprii în care aceştia îşi desfăşoară activitatea şi a planurilor de reducere semnificativă a personalului militar.

Potrivit cotidianului britanic „The Daily Telegraph”, un număr tot mai mare de ofiţeri din eşalonul superior al armatei ruse iau deja legătura cu partidele de opoziţie pentru prima dată din anul 2000, când a debutat primul mandat prezidenţial al lui Putin. Perspectiva pierderii sprijinului necondiţionat al forţelor armate ruse, care numără 1,2 milioane de angajaţi, a provocat panică în rândul consilierilor premierului, într-un moment în care poziţia sa pare deja destul de vulnerabilă. Aceştia se tem că astfel de dezvăluiri despre proteste în rândul unei instituţii cu un rol major în societatea rusă ar putea încuraja starea de nemulţumire generală resimţită la nivelul populaţiei în contextul crizei economice. 200.000 de ofiţeri mai puţin

Opoziţia manifestată la nivelul armatei ar putea avea efecte mult mai puternice pe fondul luptei pentru putere de la Kremlin şi al disensiunilor tot mai evidente dintre Putin şi preşedintele Dmitri Medvedev. Nemulţumirea în rândul forţelor armate, deja la un nivel ridicat din cauza condiţiilor precare de lucru, s-a intensificat după anunţul guvernului de la Moscova privind intenţia de a disponibiliza 200.000 de ofiţeri, dintre care peste 200 de generali şi 15.000 de colonei. În mod cu totul ne şteptat pentru premierul rus, cei care contestă acum autoritatea sa sunt sprijiniţi de diferite facţiuni de la Kremlin controlate de foşti ofiţeri care au activat în armată şi în serviciile secrete. Conştient de posibilele efecte ale rebeliunii din armată, Putin încearcă să paseze responsabilitatea pentru reformele din armată ministrului apărării, Anatoli Serdiukov, deşi strategia sa nu pare să funcţioneze.

„Zilele în care Putin putea scăpa pentru orice mergea prost sunt pe sfârşite”, a declarat un colonel din armata rusă sub protecţia anonimatului. „Oamenii sunt furioşi pe Serdiukov, dar şi pe Putin”, a adăugat acesta.

Timp de nouă ani, Putin s-a bucurat de sprijinul loial al armatei ruse după ce a majorat gradual de patru ori bugetul alocat apărării, ajuns în 2009 la cifra de 25 de miliarde de euro. Tensiuni în creştere

Opozanţii lui Putin par să nu se regăsească doar la nivelul armatei. Preşedintele Dmitri Medvedev, cândva un protejat al actualului premier, a apreciat săptămâna trecută drept „inacceptabilă” lentoarea cu care executivul de la Moscova aplică măsurile anticriză.

În acest context, purtătorul de cuvânt al şefului statului a anunţat ieri că minimum 100 dintre cei 1.500 de angajaţi ai administraţiei prezidenţiale vor fi disponibilizaţi, iar cheltuielile Kremlinului se vor reduce până în 2011 din cauza crizei financiare.

Ne puteți urmări și pe Google News