Evenimentul Zilei > International > Armata britanică se pregătește pentru ultima frontieră: bătăliile urbane
Armata britanică se pregătește pentru ultima frontieră: bătăliile urbane

Armata britanică se pregătește pentru ultima frontieră: bătăliile urbane

British Army a dezvoltat o versiune a tancului Challenger 2, denumită Streetfighter II

Pentru moment, nu se pune problema pentru ministerul britanic al Apărării să finanțeze dezvoltarea unui nou tanc greu de luptă pentru British Army.

Militarii se vor mulțumi cu un program de modernizare a tancului Challenger 2.

Cu prețul, fără îndoială, al reducerii unei treimi din numărul de exemplare aflate în serviciu, după cum preciza, anul trecut, presa britanică.

Modernizarea tancului Challenger, în cadrul programului LEP (Life Extension Project) vizează aducerea la zi a tuturor sistemelor care sunt apreciate ca învechite, pentru prelungirea duratei sale de viață până în 2035, ameliorarea capacității de rezistență în teren și a capacităților letale.

Camuflat ca în Războiul Rece

Dar, în cadrul unui exercițiu organizat la Coperhill Down, unde deține un centru de antrenament în zonă urbană, armata britanică a dezvăluit o nouă versiune a lui Challenger 2, denumită Streetfighter II, care arbora un camuflaj ce amintea de cel al forțelor britanice care erau desfășurate în Germania, la sfârșitul Războiului Rece, informează Zone Militaire.

Așa cum îi sugerează numele, această evoluție a lui Challenger 2 este optimizată pentru luptă în zonele urbane care vor constitui, potrivit experților „ultimele câmpuri de bătălie”, o tendință care se va afirma din ce în ce mai mult în anii viitori.

Odată cu apariția dronelor și, în curând a roboților, în spațiile urbane se vor derula în viitor ultimele înfruntări umane față în față, unde numărul și calitatea combatanților vor face diferența. Restul va fi teatrul rachetelor și armelor hipersonice.

Vede la 360 de grade

Însă operațiunile militare în zone urbane sunt complicate în special din cauza caracteristicilor acestor medii: densitate a populației, libertate de manevră limitată, „tridimensionalitate” (imobile, subterane, etc)

Astfel, una din capacitățile esențiale pe care un tanc trebuie să le aibă într-un astfel de mediu este legate de „conștientizarea situației (Situation Awareness) de către echipajul său.

De unde și integrarea pe Streetfighter a unui sistem de viziune Iron Vision, pus la punct de grupul israelian Elbit Systems.

Acest dispozitiv, care se bazează pe o rețea de camere electro-optice și pe infraroșu, dispuse în exteriorul tancului, oferă echipajului o rază vedere de 360 de grade, fără să fie nevoită deschiderea nici unei trape, atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte.

Imaginile sunt afișate pe sistemul căștii comandantului de tanc care nu trebuie decât să întoarcă capul într-o direcție sau alta pentru a avea o idee precisă asupra mediului exterior.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE