„Armata ascunsă” a lui Putin. Încearcă Rusia să destabilizeze democrațiile?

„Armata ascunsă” a lui Putin. Încearcă Rusia să destabilizeze democrațiile?

Într-o declarație recentă, președintele Franței, Emmanuel Macron, a afirmat: Rusia continuă să destabilizeze democrațiile occidentale. Una din țintele acestui atac este armata de troli de la Internet Research Agency din Sankt-Petersburg.

Puterea și influența lui Progojin au crescut substanțial după crearea societății militare private „Wagner”, ale cărei batalioane de mercernari acționează acum în special în Africa pentru a crește influența Moscovei asupra regimurilor de pe continentul african.

În cadrul uzinei de trolli din Sankt-Petersburg, cuvântul de ordine este simplu: productivitatea. Mărturii ale unor foști recruți ai IRA evocă un program de lucru de 12 ore (cu o oră pauză). Odată instalat în fața calculatorului, angajatul dă clic pe o pictogramă care îi indică tema zilei. Altfel spus, subiectul pe tema căruia trebuie să răspândească informații false.

Trebuie să posteze cel puțin 135 de comantarii pe zi, de câte 200 de semne fiecare. Nu se poate trișa, supraveghetorii veghează în spatele ecranelor respectarea normei. Și dacă lungimea cerută a textului nu este atinsă, el se colorează în roșu.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Discuții” false sunt, de asemenea, organizate între trei sau patru recruți, unii reflectând opinia occidentală, alții întrupând patriotismul rus. Evident, ultimul cuvând trebuie să-l aibă „patrioții” ruși.

O atmosferă menținută datorită salariilor mult mai mari decât ale rușilor de rând: mai mult de 1000 de euro, în condițiile în care aceste posturi nu reclamă o calificare specială.

În cazul în care știrile false se bucură de larg succes, se acordă un bonus echivalent cu 30% din salariu. Sau amendă , în cazul în care comentariile proruse nu ies „victorioase” din dezbaterile online.

Dar nu totul se face de la distanță. Ancheta procurorului Robert Mueller a dezvăluit că fidelii lui Prigojin au venit și în Statele Unite. Cu doi ani înaintea alegerilor prezidențiale, Ana Bogaceva a vizitat nouă state americane în trei săptămâni, plecând apoi cu un mare număr de echipamente electronice.

În octombrie anul trecut, Bogaceva a fost arestată pe aeroportul din Minsk (Belarus), la cererea Interpolului. Și apoi repede eliberată după un avertisment „amical” adresat de Moscova aliatului bielorus.