Arma unui oligarh rus împotriva ONU. A găsit soluția ideală pentru a scăpa

Sursa foto: Dreamstime.com

Un oligarh rus, Dmitri Mazepin, 54 de ani, a fost printre primii sancţionaţi de UE, dar a găsit o modalitate de a scăpa basma curată și de a rămâne cu averea, santajul.

Dmitri Mazepin, 54 de ani, cu o avere estimată de Forbes la aproximativ un miliard de dolari şi cu o proprietate de 105 milioane de euro în Costa Smeralda, a fost sancționat de UE încă de la începutul războiului din Ucraina.

Nikita a fost scos din lumea auto, iar tatăl Mazepin a primit restricții de la Bruxelles. Cu toate astea, el a găsit o modalitate de a face profit de pe urma negocierilor confidenţiale între Naţiunile Unite, Rusia şi Ucraina.

Datorită lui Mazepin şi banilor lui, Vladimir Putin vrea să arate că sancțiunile UE vor duce la sărăcie în toată lumea. Mazepin senior, oligarh în Rusia şi cu monopol în sectorul îngrăşămintelor, i-a explicat lui Putin cum să stabilească preţurile îngrăşămintelor.

Rolul lui Mazepin se învârte în jurul Togliatti Azot (ToAz), companie din Togliatti (regiunea rusă Samara), cel mai mare producător mondial de amoniac. Acest compus de azot este un ingredient de bază în îngrăşăminte şi, înainte de război, ToAz exporta două milioane de tone pe an, pentru o cifră de afaceri de aproximativ 2,4 miliarde.

Arma lui Dmitri Mazepin

Cheia negocierilor aflate în desfăşurare se referă la ruta amoniacului de la Togliatti. Amoniacul era trimis spre sud-est, de-a lungul unei conducte de 2.418 kilometri care traversează Ucraina şi peste o mie de la graniţa cu Rusia până la Odesa. Cu toate astea, războiul a schimbat situația.

Acum, ONU, cu implicarea secretarului general Antonio Guterres, vrea să redeschidă ruta amoniacului, iar Mazepin a fost iertat de SUA. Oficialii se folosesc de el pentru a scădea preţul internaţional al îngrăşămintelor – care au explodat odată cu războiul – pentru a atenua criza alimentară din Africa.

„Aducerea amoniacului în lume este prioritatea noastră”, a declarat Amir Abdulla, coordonatorul ONU. Zelenski pune condiţii. Pe 16 septembrie, liderul ucrainean a declarat pentru Reuters: „Aş accepta doar în schimbul prizonierilor noştri”. Un refuz a venit din partea Kremlinului, prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov: „Oamenii şi amoniacul sunt acelaşi lucru?”.