Argumentele zdrobitoare ale lui Augustin Zegrean în favoarea graţierii şi amnistiei. Fostul preşedinte al CCR spune că aşa este creştineşte

Argumentele zdrobitoare ale lui Augustin Zegrean în favoarea graţierii şi amnistiei. Fostul preşedinte al CCR spune că aşa este creştineşte

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, consideră că unul din argumentele forte pentru o lege în favoarea graţierii şi amnistiei ar fi faptul că “majoritatea (care a decis soarta alegerilor în 11 decembrie, n. red) are are încredere în această putere” iar “în democraţie nu există alt criteriu decât majoritatea decide”. În plus, spune Zegrean, românii se declară creștini ”Ce zice acolo? „iartă, Domane, păcatele noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri”, mai spune fostul președinte al CCR într-un interviu pentru Timp Online.

„În democraţie nu există alt criteriu decât majoritatea decide. Dacă majoritatea are încredere în această putere, trebuie să avem încredere în ea. Legile nu sunt făcute pe vecie. Ele se schimbă. Şi acesta poate fi un argument pentru amnistie şi graţiere. Azi o faptă e considerată infracţiune, mâine nu mai este, mai ales în domeniul economic. De aceea e bine să facă din când în când câte o lege de graţiere sau de aministie. După 15 ani nu e prea repede”, crede fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, care a acordat un interviu, în exclusivitate, pentru Timp Online.

La noi, abuzul în serviciu e reglementat diferit în două legi. În Codul Penal are o definiţie, iar în Legea 78 privind DNA e reglementat altfel şi mai amplu şi atunci e greu de spus la care abuz se aplică dispoziţia din Codul Penal şi la care dispoziţia din Legea 78. De aceea, Curtea a spus că ar trebui redefinite lucrurile. Nu am dezincriminat abuzul în serviciu, doar am spus să se facă o definiţie clară ca să se poată şti. Cea cu care vin ei acum e greoaie şi destul de greu de aplicat. Nu procurorul trebuie să ştie, ci omul ca să-şi adapteze în aşa fel conduita încât să nu comită infracţiunea. Gândiţi-vă că avem, pe lângă Codul Penal, unde sunt sute de infracţiuni definite, încă vreo 800 de infracţiuni în legi speciale. În penal se zice că nu poţi invoca necunoaşterea legii. Eu nu cred că cineva în ţara asta ştie toate infracţiunile, nici procurorii, nici profesorii de drept penal nu le ştiu. Sunt totuşi vreo 1000 de infracţiuni. Trebuie să se facă ordine şi în domeniul acesta. (…)

Şi în Europa se practică. Spania a avut mari probleme cu sistemul penitenciar şi au făcut şi ei graţieri multe şi tot nu au fost destule. Până la urmă, au fost sancţionaţi şi ei, şi ungurii, şi mai mulţi pentru condiţiile grele din închisori. Am văzut recent celula în care locuieşte tipul acela din Norvegia care a împuşcat 80 de oameni. Să mă iertaţi şi românii să mă ierte. Mulţi nu au acasă condiţiile pe care le are el în penitenciar. Unui infractor din Bistriţa care a făcut patru ani şi jumătate de închisoare în Olanda i-a părut rău când a fost eliberat fiindcă acasă nu a trăit niciodată aşa de bine ca acolo. E o chestie de civilizaţie până acum şi de maturitate a societăţii. Noi, românii, 98% ne declarăm creştini. Ce zice acolo? „iartă, Domane, păcatele noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri”, explică Zegrean.

În cea ce priveşte proiectul de OUG al guvernului Grindeanu pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală potrivit căruia faptele de abuz în serviciu ar putea să nu mai fie pedepsite de legea penală, dacă nu se produce un prejudiciu de cel puțin 200.000 de lei, Zegrean spune că “definiţia aceea pe care au dat-o abuzului în serviciu este foarte greoaie, în sensul că e abuz numai dacă paguba este de peste 200.000 de lei. Nu poţi evalua abuzul în bani. E greu. Mai sunt situaţii în care se spune că, în funcţie de pagubă, pedeapsa se stabileşte la un anumit nivel, dar e greu să spui că dacă ai păgubit numai 100.000 de lei nu e abuz şi dacă ai păgubit 200.000 de lei este. Poate ar trebui ca aici să se mai gândească. În legătură cu restul nu vreau să mă pronunţ”.

Interviul acordat de Augustin Zegrean poate fi citit integral pe siteul timponline.ro

Ne puteți urmări și pe Google News